Mihajlović: Jedan korak do solarnih panela

0
Solarnim panelima ušteda energije
Foto: Unsplach.com

Javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela biće raspisan 3. septembra najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i potvrdila da će država obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu će platiti građani.

Ministarka je za RTS rekla da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, te da sada više nema administrativnih procedura.

„Do solarnih panela dolazi se jednim korakom, tako što se građani obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu“, pojasnila je Mihajlovićeva.

Javne pozive za zamenu stolarije, do kraja meseca će raspisati i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti, izjavila je Mihajlović i dodala da neće biti povlašćenih, jer su kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave.

„Osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje, a svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje, biće u prednosti, dok kada je reč o izolaciji, kriterijum je da li postoji termo izolacija ili ne“, rekla je ministarka.

Ona je navela da kada se završe konkursi, ukoliko građani ne budu zadovoljni, moći će da se žale opštinskim komisijama, ali da će i Ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li za naredne javne pozive može dodatno da se pojednostavi procedura.

Ministarka je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra Ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da se očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime