MDULS: Pomoć švajcarske Vlade razvoju srpskih opština

0
Foto: mduls.gov.rs

Vlada Švajcarske podržava razvoj srpskih opština, a tokom poslednje četiri godine sproveden je program “Swiss Pro”.

Ovaj program predstavlja podršku Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Program Swiss PRO održao je u Beogradu događaj pod nazivom „Pokretači promena“. Povod je bo završetak četvorogodišnjeg “Swiss pro” programa koji su sprovele Kancelarija UNOPS-a u Srbiji u partnerstvu sa SKGO, uz podršku Vlada Švajcarske i Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je izjavila da je podrška Švajcarske suštinski doprinela naporima da javnu upravu učini modernim servisom građana.

MDULS je dugogodišnji partner UNOPS-a u Srbiji i glavni partner Swiss PRO u oblasti dobrog upravljanja, posebno na lokalnom nivou. U proteklih 12 godina Ministarstvo je kroz različite programe UNOPS-a pružalo podršku unapređenju odgovornosti i vladavine prava. Radilo se i na transparentnosti, učešću građana u procesima razvijanja i usvajanja lokalnih javnih politika. Ne bi trebalo zaboraviti ni donošenje odluka u borbi protiv diskriminacije i unapređenje primene politika i propisa koji se odnose na jednakost pred zakonom.

Predstavnik MDULS Aleksandar Lovčanski izrazio je zahvalnost Vladi Švajcarske i partnerima iz Swiss PRO na primeni pristupa koji je relevantan za kontekst Srbije. Kako je rekao, time je obezbeđen efektan alat za unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou. On je dodao i da MDULS četiri godine zaredom dodeljuje Godišnju nagradu za najbolje prakse lokalnih samouprava u primeni principa dobrog upravljanja. Nagrada je uspostavljena u saradnji sa SKGO i uz podršku programa Swiss PRO.

Događaj „Pokretači promena“ predstavlja rezime ostvarenih rezultata u prethodne četiri godine. Predstavnicima 99 lokalnih samouprava dodeljene su plakete za doprinos unapređenju dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Podsećamo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je nedavno u Skoplju dobilo priznanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime