MDULS: Pola milijarde za jedinstvena upravna mesta

0
Fotografija preuzeta sa sajta mduls.gov.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojiće tokom ove godine više od 500 miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta.

U pitanju su sredstva koja će pomoći jedinicama lokalne samouprave da formiraju jedinstveno upravno mesto, prenosi zvanični sajt MDULS.

Ministarstvo je objavilo tri javna poziva za sve jedinice lokalne samouprave. U pitanju su Javni poziv za raspodelu sredstava u ukupnom iznosu od 409, 6 miliona, Javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske, odnosno gradske uprave u 2023. godini, u ukupnom raspoloživom iznosu od 8, 36 miliona i Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u cilju podrške jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta, u iznosu od 90 miliona dinara.

Gradovi i opštine mogu konkurisati za raspodelu budžetskih sredstava za realizaciju novih ili završetak započetih projekata koji se finansiraju iz budžeta jedinice lokalne samouprave, a od posebnog su značaja za jedinice lokalne samouprave, lokalni ekonomski razvoj, investicije i zapošljavanje u jedinici lokalne samouprave. Takođe, MDULS će finansijski podržati uvođenje eUprave i savremenih informacionih tehnologija u  rad organa jedinica lokalne samouprave, a u cilju modernizacije rada i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i privrednim subjektima. Gradovi i opštine mogu da apliciraju i za finansijsku pomoć u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane, kao i radi omogućavanja adekvatnog prilaza ustanovama javnih službi osobama sa invaliditetom, a sredstva će biti dodeljena i za realizaciju projekata koji doprinose preventivnom delovanju na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, u cilju zaštite imovinskih interesa jedinica lokalne samouprave i građana.

Sredstva Ministarstva opredeljena za podršku lokalnim samoupravama i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta namenjena su za potrebe unapređenja i opremanja prostora JUM-a, podizanja nivoa tehničko-informatičke opremljenosti, unapređenja softversko-hardverske infrastrukture za uspostavljanje JUM-a, kao i za potrebe pružanja podrške  unapređenja  kadrovskog potencijala  kroz neophodne dodatne obuke službenika za rad na JUM-u.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime