Mali: Mere da podstaknu privredu i sačuvaju radna mesta

0
Otpuštanje radnika
Foto: Pixabay.com

Država je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom biće razmatrani konačni efekti mera, ali i to kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istakao da je država izašla sa ozbiljnim i sveobuhvatnim paketom mera pomoći privredi, da je preuzela najveći teret krize i dodao da bi efekat mera trebalo da bude takav da podstakne rast privrede i sačuva radna mesta.

On je, gostujući u emisji „Oko“ na RTS, reako da se mere još primenjuju i da će se u septembru videti pravo stanje stvari.

– Najrealnije je da o efektima govorimo i septembru, jer je ovo mesec u kome još važi podrška i mere za ublažavanje posledice Kovida, a tada ćemo znati kakvi su prilivi, kako je regovala EU na ovaj paket pomoći, kako nam ide sa izvozom, zatim kakav je zdravstvena situacija… – rekao je Mali.

Nakon toga, naglasio je, razmatraće se konkretnije kakav je paket mera ili podrške dalje potreban privredi.

– U ovom trenutku dosadašnji efekat mera je takav da nema masovnih otpuštanja radnika, što je scenario i u mnogim jačim zemljama od naše, nema zatvranja fabrika, prodavnice su nam sve vreme bile pune – rekao je ministar finansija.

On je dodao da niko ne može da predvidi kakva će situacija usled korona virusa biti narednih meseci i da se u saradnji sa Republičkim zavodom za statitsiku i PKS rade istrazivanja, odnosno anketa u preduzećima o tome sa kakvim se izazovima suočavaju i kako funkcionišu.

Mali je rekao da je situacija ozbiljna, ali da se pokazalo da možemo da se nosimo sa njom i borimo za svako radno mesto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime