MDULS: Lokalne politike za prava osoba sa invaliditetom

0

Prava i interesi osoba sa invaliditetom i svih kojima je potrebna podrška, nalaze se među glavnim prioritetioma MDULS.

Prava osoba sa invaliditetom nisu samo mrtvo slovo na papiru. Iz saradnje Saveza slepih Srbije sa javnim upravama na svim nivoima, proizašla su odlična rešenja za probleme slepih i slabovidih osoba. Jedno od njih je zaposlenja za mladog i darovitog IT stručnjaka u Gradskoj upravi Šabac.

– To je pravi primer kako lokalne samouprave postaju servis građana, što je cilj reforme javne uprave u našoj zemlji, a sa druge strane primer kako se u taj proces uključuju osobe sa invaliditetom kao ravnopravni članovi društva. Takvih primera bi trebalo da bude više. Država je tu da omogući da se zakonom propisana prava osoba sa invaliditetom pretoče u praksu. Takođe, država nastoji da omogući osobama sa invaliditetom da sve svoje kapacitete iskažu na pravi način, oslobođeni stigmatizacije, diskriminacije i isključivanja iz sfere rada i društvenog života – rekao je državni sekretar MDULS Čedomir Rakić na 28. Međunarodnoj konferenciji regionalne asocijacije slepih Balkana, a preneo zvanični sajt MDULS.

Podrška osobama sa invaliditetom

jedinice lokalne samouprave
Foto: mduls.gov.rs

Iako nije resorno ministarstvo po ovom pitanju, MDULS uvek i na svakom mestu vodi računa i brine o interesima grupa građana kojima je dodatna podrška društva potrebna. MDULS dodatno ohrabruje gradove i opštine u Srbiji da razvijaju svoje lokalne politike u svim sferama zaštite prava osoba sa invaliditetom.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave godinama unazad aktivno učestvuje u projektima partnerskih organizacija kojima se unapređuju politike pristupačnosti javnih ustanova osobama sa invaliditetom, posebno na lokalnom nivou“, poručio je Rakić.

Rakić je istakao blisku i dobru saradnju Saveza slepih Srbije sa državnim organima, institucijama i organizacijama od državnog, preko pokrajinskog do lokalnog nivoa, u cilju pronalaženja najboljih i inovativnih rešenja za probleme sa kojima se slepe i slabovide osobe u našem društvu suočavaju.

On je istakao da je Balkanski konsultativni komitet prepoznao rezultate rada Saveza slepih Srbije, koji je ove godine domaćin skupa. To govori o posvećenosti Saveza unapređenju položaja slepih i slabovidih osoba, ali i o posvećenosti  države da na sistemski način, normativno i u praksi, rešava probleme sa kojima se suočavaju sve ranjive kategorije stanovništva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime