Lakši upis u prvi razred uz eUpravu

0
Fotografija preuzeta sa sajta mit.gov.rs

Upis dece u prvi razred osnovne škole umnogome je olakšan zahvaljujući uslugama elektronske uprave.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić posetili su beogradsku osnovnu školu „Milena Pavlović Barili“ povodom ovogodišnjeg početka upisa dece u prvi razred, prenosi zvanični sajt Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici, koji su državljani Srbije, od 20. marta pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imaće mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred. Raspoloživi termini za testiranje su u periodu od 1. aprila do 31. maja. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument. Naime, još od 2020. godine, četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) škola pribavlja elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi, sem preko Portala eUprava, može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

– Na Portalu eUprava nalaze se stotine različitih usluga, a elektronski upisi dece u vrtiće, osnovne i srednje škole su postali jedni od najčešće korišćenih. Pored jednostavnog zakazivanja termina za upis u osnovnu školu na Portalu eUprava, roditelji ne treba da pribavljaju papirne dokumente, izvode, prijave i uverenja, jer smo elektronskom razmenom podataka to uveli kao standard u rad javne uprave. Zahvaljujući eUpravi u prethodnih sedam godina je razmenjeno čak 203.000.000 različitih dokumenata po službenoj dužnosti što znači da smo građanima uštedeli isto toliko odlazaka na šalter i isto toliko listova papira koji se nisu štampali – rekao je Jovanović.

Podsećamo, Kancelarija za IT i eUpravu saopštila je da će puna primena sistema eArhiv biti dostupna tokom tekućeg meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime