Kragujevac: U planu povećanje korišćenja solarne energije

0
Fotografija preuzeta sa sajta kragujevac.rs

Grad Kragujevac je partner na Projektu „Balkanski solarni krovovi” čiji je cilj podrška gradovima u povećanju upotrebe solarne energije.

Ovim Projektom pokreće se kampanja koja bi trebalo da motiviše građane, kao i mala i srednja preduzeća, za korišćenje solarne energije, prenosi zvanični sajt Kragujevca.

Energetski menadžer Grada Kragujevca, Ana Radojević, podsetila je da tri javna objekta imaju ugrađene solarne elektrane.

– U pitanju su vrtić „Zeka“, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” i Javna garaža. Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahteva posebne preduslove za proizvodnju struje. Ovo je najefikasniji način da se domaćinstva uključe u proizvodnju struje i ostvare značajnu uštedu u potrošnji i novcu koji je potreban za plaćanje električne energije – rekla je Ana Radojević.

Projekat Balkanski solarni krovovi je deo Evropske klimatske inicijative Saveznog ministarstva Nemačke za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. Vodeći partner Projekta je “Energy Cities” koji realizuje Program u saradnji s gradovima Poreč, Mostar i Kragujevac. Tehničku podršku pruža Zelena energetska zadruga sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope sa sedištem u Sarajevu.

U okviru Projekta Balkanski solarni krovovi biće realizovane dve radionice na kojima će se građani, instalateri i donosioci odluka upoznati sa zakonskim procedurama koje je potrebno ispuniti za izgradnju solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i sa tehničkim mogućnostima.

Podsećamo, kragujevački ugostitelji od 1. januara imaju obavezu ugradnje filtera na bazi aktivnog uglja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime