Kragujevac: Sajber bezbednost na Univerzitetu

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Univerzitet u Kragujevcu raspisao je konkurs za upis 20 polaznika na kratki program studija „Sajber bezbednost“, za sticanje sertifikata o završenom kratkom programu studija i 30 ESPB (Evropski sistem prenosa bodova).

Nastava će se realizovati tokom četiri meseca u trajanju od 15 nastavnih nedelja. Časovi se održavaju u večernjim terminima u on-line format, prenosi zvanični sajt kragujevačkog Univerziteta.

Kratki program studija predviđa stručnu praksu koja će biti realizovan u trajanju od 90 časova u kompanijama sa kojima Univerzitet ima potpisan ugovor.

Kratki program studija obuhvata sledeće predmete:

Osnove bezbednosti operativnih sistema i mreža

Uvod u razvoj i bezbednost veb aplikacija

Principi sajber bezbednosti

Odbrambene bezbednosne operacije

Stručna praksa

Po završetku, polaznici su osposobljeni za uloge koje zahtevaju razumevanje i ekspertizu u oblasti sajber bezbednosti, a koje mogu podrazumevati:

– Analizu i procenu rizika po bezbednost informacija i resursa, što uključuje istraživanje tehničkih, organizacionih i ljudskih faktora koji utiču na bezbednost;

– Analizu, odabir i implementaciju tehnoloških rešenja u izgradnji bezbednosne arhitekture, što uključuje korišćenje inovativnih tehnologija za zaštitu informacija i mreža;

– Koordinaciju i upravljanje životnim ciklusom informacione bezbednosti, što uključuje planiranje, nabavku, razvoj i evaluaciju bezbednosne infrastrukture.

Po završetku kratkog programa “Sajber bezbednost” polaznici su osposobljeni za  sledeće pozicije:

– Analitičar sajber bezbednosti (Cyber incident responder, prema ENISA klasifikaciji profila)

– Inženjer sajber bezbednosti (Cybersecurity Implementer, prema ENISA klasifikaciji profila)

– Analitičar ranjivosti (Penetration Tester, prema ENISA klasifikaciji profila)

Pravo upisa imaju studenti i kandidati sa stečenim srednjim obrazovanjem i položenim prijemnim ispitom. Od polaznika očekuje da imaju osnovne veštine rada na računaru (korišćenje veb pretraživača, e-mail-a, upotreba tekst procesora sa kreiranje, uređivanje i formatiranje dokumenata), poznaju osnovne koncepte programiranja (promenljive, grananje, ciklusi, funkcije), manipulacije operativnim sistemom na administrativnom nivou (manipulacija fajl sistemom) i umrežavanja.

Ovaj program po vrsti, nivou i obimu znanja i veština za koje se polaznici obučavaju, odgovara visokom obrazovanju. Na zahtev lica koje je završilo kratki program studiranja i koje se upisalo na studijski program osnovnih akademskih studija, fakultet može priznati predmete/delove predmeta koje je student položio u okviru kratkog programa, zavisno od stepena preklapanja sa predmetima upisanog studijskog programa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime