Kragujevac: Prvi Regionalni centar kompanije ORAKL

0
data centar
Foto: Ilustracija, Pixabay

Globalni IT gigant Orakl (ORACLE) uspostavio je prvi Regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi u Državnom data centru u Kragujevcu.

Godinu dana nakon potpisivanja komercijalnog ugovora u Državnom data centru u Kragujevcu počeo je sa radom prvi Oracle Cloud regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi. Događaju su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kao i državni zvaničnici i predstavnici gradskih vlasti.

Tom prilikom, u prisustvu potpredsednika za klaud tehnologije i regionalnog direktora za Severnu i Istočnu Evropu kompanije Orakle, Keneta Johansena,  potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekoma Srbija. Time je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle Cloud infrastrukture.

– Zahvaljujući Oraklovom prisustvu u Srbiji i Kragujevcu i otvaranjem centra već imamo zainteresovane kompanije da možda slične centre otvore u Kragujevcu. Za dalje jačanje Kragujevca kao svojevrsnog IT centra u Srbiji za nas je sledeći važan korak investiranje u izgradnju Inovacioni distrikt u okviru koga će biti kancelarije poput Orakla, zatim naučno-tehnološki park, nacionalni sajber sekjuriti centar i prostor za startap kompanije – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Kragujevac centar IT industrije u Srbiji

Državni data centar uspostavila je Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu, po nalogu Vlade Republike Srbije zbog sigurnog povezivanja baza podataka od značaja u jedinstvenu centralizovanu bazu.

Po tehničkim i bezbednosnim standardima, ovaj centar je jedan od najsavremenijih u regionu i u njemu je smeštena ključna IKT infrastruktura države. Prostire se na 14.000 kvadratnih metara, a samo ulaganje vredno je 30 miliona evra.

Pored smeštanja opreme državnih  organa, Državni data centar pruža i Government cloud uslugu –  Državni klaud . U njemu se već nalaze podaci i oprema mnogih državnih institucija među kojima su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Ministarstvo poljoprivrede…

Prema rečima gradonačelnika Nikole Dašića, Kragujevac postaje Južnoevropska Silicijumska dolina što će dovesti i druge strane kompanije.

-Državni data centar je za nas pravo bogatstvo a to se sad i pokazuje kada nam dolaze svetski lideri, IT giganti poput Orakla. Iz bilo kog dela sveta da angažujete Oraklove servise u padajućem meniju će se pojaviti Srbija i Kragujevac – istakao je gradonačelnik Dašić.

Velika investicija, koju je korporacija Orakl uložila u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji, ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti.

Link ka tekstu „Temelj digitalnog suvereniteta“

Tekst o Državnom data centru „Temelj digitalnog suvereniteta“ pročitajte i u sedamnaestom broju časopisa Naša mesta.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime