Kragujevac: Obukama za upravnike zgrada do bolje energetske efikasnosti

0
Obuke-za-upravnike
Foto: Ilustracija, Canva

Upravnici zgrada u Kragujevcu i još pet gradova Srbije, kroz obuke koje organizuje USAID u saradnji sa Regionalnim privrednim komorama, stiču znanja potrebna za uspešno poboljšanje energetske efikasnosti zgrada.

U Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac održan je drugi ciklus obuke pod nazivom “Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada” u okviru projekta “Bolja energijaˮ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Obuka je organzovana za upravnike zgrada iz Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Kruševca i Varvarina u cilju podsticanja efikasnijeg korišćenje čistih ebnergetskih resursa u građevinarstvu i unapređenju energetska efikasnosti, bezbednost u stambenim zgradama.

Cilj projekta “Bolja energijaˮ je da podstakne efikasnije korišćenje energetskih resursa u građevinarstvu i unapredi energetsku bezbednost u stambenim zgradama..

Marko Nikolić, ekspert za energetsku efikasnost PKS, kaže da je ideja seminara da se podigne svest upravnika i stambenih zajednica o načinima i modelima finansiranja unapređenja mera energetske efikasnosti na njihovim objektima.

Edukacijom, koju finansira USAID Srbija, stiču se i potrebna znanja za identifikaciju, projektovanje i energetsku rekonstrukciju stambenim zgrada, kao i o mogućnostima dostupnih modela finansiranja, izvora sredstava i procedura neophodnih za uspešno obavljanje energetske obnove i poboljšanje energetske efikasnosti.

Obuhvata i pravne procedure za energetsku sanaciju zgrada, koje su u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Obuke upravnika zgrada realizuju se u dva ciklusa u šest regionalnih komora, a pored Kragujevca obuhvatiće Sombor, Novi Sad, Beograd, Niš, Zaječar i Užice.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime