Kragujevac: Lakše se diše kad roštilj (ne)miriše

1
Brza hrana Kg
Fotografija: Redakcija Naša mesta

Iako su kragujevački ugostitelji većinom ugradili obavezne filtere u svoje objekte, počeli su i sa prikupljanjem potpisa za ispunjenje zahteva da i lokalna samouprava učestvuje u finansiranju ovog, za njih skupog projekta.

fdim iz odžaka
Foutografija: Redakcija Naša mesta

Od kada je grad Kragujevac propisao ugostiteljskim objektima, kioscima brze hrane i objektima prehrambene industrije obaveznu ugradnju filtera na bazi aktivnog uglja, kojom se sprečava emisija loših gasova u atmosferu tu meru je već realizovalo više od 95 odsto privrednih subjekata na koje se odnosi ta uredba.

Ova mera je na snazi od početka janura ove godine, a poslednji rok za ugradnju bio je 30. jun.

Prema slovu uredbe, kazne za one koji nisu postavili filtere ili ih nisu promenili u predviđenom roku kreću se od 60.000 do 250.000 dinara u zavisnosti od toga da li je reč o preduzetniku ili pravnom licu.

Zahtevano godišnje održavanje veliki izdatak

„Cena filtera na bazi aktivnog uglja kreće se između 20.000 i 100.000 dinara  u zavisnosti od dimenzija aparata i dimnjaka, što predstavlja veliki izdatak, s obzirom da i za montažu treba platiti oko 30.000 dinara. Još je veći problem što je uredbom predviđna obaveza zamene filtera jednom godišnje“, rekao je za portal Naša mesta vlasnik ćevabdžinice u centru grada, koji je želeo da ostane anoniman.

On  je rekao da podržava svaku akciju koja se odnosi na popravljanje kvaliteta vazduha u gradu i dodao da bi u ovom slučaju, deo troškova trebalo da snosi i lokalna samouprava „tako što će snositi troškove održavanja i zamene filtera“.

„Mislimo da nije fer da sve troškove snosimo samo mi“, dodao je naš sagovornik.

filter za vazduh
Foto: Ilustracija, Canva

Zbog toga je grupa ugostitelja počela da prikuplja potpise za zahtev da i lokalna samouprava učestvuje u finansiranju ovog projekta kako bi dala svoj doprinos njegovoj realizaciji, rekao je on i dodao da bi takva „proaktivna“ uloga lokalne samouprave obezbedila dugoročnost i održivost projekta.

„U suprotnom ljudi će kako godine budu prolazile produžavati intervale predviđene za zamenu filtera, ili će zaboraviti da ih zamene pa bi ova dobra ideja mogla da propadne“,  kazao je on.

Stavovi izneti u podržanom medijskom programu nužno ne izražavaju stavove grada Kragujevca koji je dodelio sredstva.

 

1 KOMENTAR

  1. Da kažemo da je Kragujevac rešio bar malo problem. Ali Leskovac na primer, Vranje, a zašto ne pomenuti ni pojedine delove Beograda nisu. Jedan jači aspirator bi rešio mirise, a to nije neki trošak za gazde peenjara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime