Kragujevac: Infrastruktura i zakonska regulativa

0
Fotografija preuzeta sa sajta kragujevac.ls.gov.rs

Stručni skup o realizaciji glavnih infrastrukturnih projekata u Srbiji i zakonskoj regulativi održan je u Kragujevcu.

Skupu su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i predstavnici službi za katastar nepokretnosti iz gradova i opština sa područja centralnog, zapadnog i južnog dela naše zemlje, prenosi zvanični sajt Kragujevca.

Cilj skupa je upoznavanje sa infrastrukturnim projektima na teritoriji Srbije čija je realizacija u toku ili je planirana. Reč je o projektima od izuzetnog značaja na našu zemlju a odnose se na putne koridore, železnicu i gasovod.

Dašić je zahvalio Republičkom geodetskom zavodu na izuzetnoj saradnji i podsetio da je prvi premer zemljišta počeo u Kragujevcu za vreme kneza Miloša zbog pravičnije naplate poreza.

– Služba katastra je kroz niz godina, decenija i vekova evoluirala i danas imamo potpuno digitalizovani katastar koji nam omogućava da jednostavnije realizujemo projekte jer su nam pravi i precizni podaci o imovini najznačajniji. Nalazimo se u deceniji velikih ulaganja, razvoju zemlje i rekonstrukciji decenijama unazad zapuštenog, zbog čega je podrška Republičkog geodetskog zavoda i Službi za katastar veoma važna i Kragujevcu i čitavoj Srbiji – rekao je Dašić.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je podsetio da su geoprostorni podaci deo svih 17 ciljeva održivog razvoja i učestvuju u pripremnim fazama, projektovanju, realizacijiji i daljoj eksploataciji infrastrukturnih objekata.

– Republički geodetski zavod kroz Službe za katastar nepokretnosti vodi i evidenciju o imovini kao i međama oko parcela koje treba da budu deo ekspropriacije za infrastrukturne objekte. Kako bi smanjili neophodno vreme, naša želja je da budemo spremni i na kvalitetan način obavimo sve poslove vezane za realizaciju infrastrukturnih projekata – rekao je Drašković.

Podsećamo, Grad Kragujevac je nedavno u rad pustio novi zvanični sajt.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime