Kragujevac: Dan nauke i inovacija

0
Fotografija preuzeta sa sajta kragujevac.ls.gov.rs

Sala Rektorata kragujevačkog Univerziteta bila je domaćin “Dana nauke i inovacija” koji je održan u okviru projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacijaˮ.

Projekat sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja, prenosi zvanični sajt Grada Kragujevca.

Članica Gradskog Jelena Pavić ocenila je da je u pitanju značajan projekat u okviru kojeg mladi koji mogu da steknu praktično iskustvo u primeni naučnih metoda.

– Lokalna zajednica pruža snažnu podršku razvoju nauke i inovacija. To se ogleda kroz infrastukturnu, finansijsku ali i podršku u obliku programa i politika koje olakšavaju razvoj naučnih i inovativnih aktivnosti – rekla je Jelena Pavić.

U Kragujevcu je predstavljen projekat INTELHEART, finansiran u okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije a koji je vezan za razvoj softvera baziranog na algoritmima veštačke inteligencije, kompjuterskog modeliranja za novu dijagnostiku pacijenata sa srčanom slabošću.

Rektor kragujevačkog Univerziteta Nenad Filipović je istakao da trogodišnji projekat okuplja međunarodni interdisciplinarni tim od 12 istraživača, kardiologa, inženjera, informatičara i istraživača koji će raditi na dve hiljade pacijenata iz kliničkih centara Kragujevca, Niša, Beograda i Novog Sada.

Podsećamo, u Kragujevcu je nedavno otvorena filijala Agencije za sprečavanje korupcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime