Kako se kontroliše rad javnih izvršitelja i šta ih razlikuje od sudskih

0
Suđenje
Foto: Pixabay.com

Prošlonedeljna vest da je uhapšeno, pa pušteno četvoro sudskih izvršitelja u Valjevu poslužio je kao dobar povod za podsetiti se šta predstavlja sistem kontrole javnih izvršitelja koji poslednjih godina u Srbiji dobijaju sve više ovlašćenja.

Jovan Ristić iz Organizacije potrošača „Efektiva“ kaže za Novu ekonomiju da treba imati u vidu da postoji velika razlika izmešu javnih i sudskih izvršitelja.

„Razlika je golema. Javni izvršitelji su preduzetnici-profesionalci sa prenetim javnim ovlašćenjima iz oblasti državne uprave, koje imenuje, kontroliše i razrešava Ministarstvo pravde. Njihov primarni izvor prihoda je naknada za uspešno sprovođenje izvršenja“, navodi Ristić, inače diplomirani pravnik.

On podseća da su sudski izvršitelji tehnička lica suda koja rade za platu, nemaju autonomiju, nisu esnaf, ni profesija.

„Smatram da i javni i sudski izvršitelji treba da odgovaraju za svoje postupke ako se njihova odgovornost utvrdi, tim pre što obavljaju izuzetno važan posao od javnog značaja za građane i privredu. A dešavanja u Valjevu pokazuju da i jedni i drugi mogu skrenuti na mračnu stranu“, poručuje predstavnik „Efektive“.

On podseća da su javni izvršitelji od 2012. do 2016. imali paralelnu nadležnost sa sudovima i jednu isključivu nadležnost: za prinudnu naplatu potraživanja nastalih iz pružanja komunalnih i srodnih usluga. Od 2016. imaju isključivu nadležnost za gotovo sve vrste izvršenja, što je još prošireno 2020. godine.

Kako se kontroliše rad javnih izvršitelja

Ristić naglašava da su javni izvršitelji pravosudna profesija sa esnafskim udruženjem pod nazivom „Komora javnih izvršitelja“, koja sa Ministarstvom pravde, ima ovlašćenje da kontroliše njihov rad.

„Ukoliko ovi kontrolni organi utvrde da je javni izvršitelj učinio neku od disciplinskih povreda iz člana 527 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pokreće se disciplinski postupak pred Disciplinskom komisijom Ministarstva pravde koju čine tri sudije i dva izvršitelja“, kaže sagovornik Nove ekonomije.

Rezultat disciplinskog postupka može da bude opomena, novčana kazna ili razrešenje javnog izvršitelja.

Ristić napominje da tokom postupka izvršenja sud može da naloži otklanjanje nepravilnosti u njihovom radu, a takvo rešenje predstavlja osnov da se oštećenima nadoknadi šteta.

Spisak discilinski kažnjavanih izvršitelja inače je javan i može da se pronađe na internet stranici Ministarstva pravde.

Kažnjavanje sudskih izvršitelja

„Oni nisu nikakva samostalna profesija poput advokata, javnih izvršitelja, javnih beležnika ili stečajnih upravnika pa da postoji nekakav disciplinski postupak pred esnafskim organima ili resornim ministarstvom. Sudski izvršitelj bi mogao da odgovara kao svaki zaposleni, na osnovu Zakona o radu„, kaže sagovornik iz „Efektive“.

Podseća da su pred uvođenje javnih izvršitelja 2011. godine sudski izvršitelji bili malobrojni, demoralisani, slabo plaćeni i borili su se sa planinom neizvršenih predmeta.

„Bitno je znati da i sudski i javni izvršitelji mogu odgovarati krivičnopravno za svoje postupke, nezavisno od toga da li se protiv njih vodi neki  postupak“, zaključuje sagovornik Nove ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime