Javni poziv za lokalne samouprave u Srbiji, rešenje stanovanja za 500 porodica

0
Foto: Pexels.com

Otvoren je javni poziv za lokalne samouprave za podnošenje predloga projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije osetljivih grupa.

Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) ovo realizuju u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.

Ukupan budžet za projekte u 20 izabranih jedinica lokalne samouprave je 14,2 miliona evra, a javni poziv traje do 1. februara 2021. godine. Pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

„Cilj javnog poziva je da se obezbedi stanovanje za 500 porodica sa najmanje 1.500 članova, kroz izgradnju više porodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća“, navodi se u saopštenju.

Obavezne će biti, dodaje se, i prateće mere aktivne inkluzije za 1.000 korisnika, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenje zapošljavanja, samozapošljavanja i pristup različitim uslugama socijalne zaštite.

EU najveći donator u Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je da EU podržava socijalnu inkluziju postizanjem konkretnih rezultata i to promovisanjem jednakosti, solidarnosti, toleranciju i inkluziju.

„EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina, EU je donirala i uložila više od 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih“, naglasio je Fabrici.

Tokom tog perioda, dodaje, jedinice lokalne samouprave, centri za socijalni rad i nevladine organizacije uspešno su sproveli više od 60 projekata u 110 gradova i opština, donoseći direktne koristi za više od 15.000 ljudi širom zemlje.

Fabrici je naveo da tim javnim pozivom EU želi da doprinese poboljšanju socijalne inkluzije žena, muškaraca i dece koja su socijalno isključena, omogućavajući im dostojanstven život i aktivnu ulogu u društvu.

„Pozivamo sve lokalne samouprave u Srbiji da podnesu predloge projekata koji će pomoći ženama žrtvama porodičnog nasilja, deci i mladima bez roditeljskog staranja, romskoj zajednici i osobama sa invaliditetom – grupama koje su u najvećem riziku od siromaštva“, naglasio je Fabrici.

Izdvojeno ukupno 27 miliona evra za program

Sve informacije o javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.

Svim zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o javnom pozivu i programu na onlajn informativnim sesijama, koje će biti organizovane svakog dana od 7. do 11. decembra, u terminu od 11 do 13 časova.

Javni poziv se raspisuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, za koji je EU izdvojila 27 miliona evra.

Program sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime