Investicije u zaštitu životne sredine prioritet

0
Goran_Trivan

„Srbija u oblasti zaštite životne sredine zaostaje 25 godina u odnosu na razvijene evropske zemlje, ali stalna ulaganja našu životnu sredinu vode nas putem razvoja i napretka“, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku sa direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i region Zapadnog Balkana Žužanom Hargitaj.

Ministar Trivan je sa direktorkom Hargitaj razgovarao o saradnji i projektima u cilju unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji i regionu. On je podsetio je da su i druge zemlje pre Srbije bile suočene sa mnogim sličnim problemima  i da su se približile EU zahvaljujući pomoći EBRD.

– Saradnja sa EBRD svih ovih godina je bila odlična i EBRD je partner koji će snažno podržati sve što nam je prioritetno, od pitanja otpadnih voda, komunalnog otpada do Vinče koja je na neki način postala paradigma onoga što je borba za zdravu životnu sredinu i naše saradnje sa EBRD – rekao je ministar.

Direktorka EBRD Žužana Hargitaj kazala je da je EBRD opredeljen da u središte aktivnosti stavi investicije koje doprinose poboljšanju  životne sredine. Ona je ukazala da će EBRD  trećinu ukupnih sredstava planiranih za različite projekte u Srbiji opredeliti za investicije u zelenu ekonomiju. Navela je da će se program Zeleni gradovi, koji pruža podršku gradovima u rešavanju sistemskih problema, kao što su kvalitet vazduha, energetska efikasnost, komunalni otpad, prerada vode, preko Beograda proširiti i na druge gradove u Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da je ključ razvoja u dobrim projektima za šta je neophodna projektno-tehnička dokumentacija što će se operacionalizovati kroz nadležne sektore MZŽS.

Naše mesto

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime