EPS potpisao prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem

0
EPS ugovor sa komercijalim proizvođačem
Foto: Ilustracija, Pexels.com

Elektroprivreda Srbije zaključila je prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i ovo je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Kako je istaknuto, EPS je 30. marta sa kompanijom „Gruner Serbian“ iz Vlasotinca zaključio ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom za period od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2023. godine.

– „Gruner Serbian“ izgradio je solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kW. Priključenjem te solarne elektrane kupac-proizvođač koristiće proizvedenu električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a višak električne energije isporučiće u elektroenergetski sistem. Na taj način, značajno će biti umanjeni računi za preuzetu električnu energiju koju je „Gruner Serbian“ kupovao na otvorenom tržištu, dodaje se u saopšenju.

Potpisani ugovori i sa domaćinstvima

EPS je potpisao i ugovore sa domaćinstvima, koja su podnela zahteve za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem i o njima odmah obavestio operatora distributivnog sistema („Elektrodistribucija Srbije“). Sledeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sistem, koji je u obavezi da uradi operator distributivnog sistema, i to u roku od pet dana od zaključenja ugovora. Nakon priključenja, u narednih pet dana, operator distributivnog sistema upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

EPS je na svojoj internet stranici, na linku postavio uputstvo „Kako postati kupac-proizvođač?“.

Na tom linku objavljeni su zahtevi za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, kao i modeli ugovora o potpunom snabdevanju električnom energijom za kupce-proizvođače.

– Pre podnošenja zahteva za zaključenje ugovora neophodno je da kupac izgradi  elektranu koja koristi obnovljive izvore energije i čija instalisana snaga nije veća od odobrene snage priključka objekta kupca.

Neophodno je i da se prilagodi merno mesto odnosno postavi dvosmerno brojilo, kao i da se operatoru sistema dostavi potvrda da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i u skladu sa propisima i standardima, zaključeno je u saopšenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime