Efikasnija eUprava u gradovima i opštinama

0
eUprava ilustracija
Foro: ILustracija, Pexels

Kroz projekat „LEI“ Srbija će dobiti efikasniju eUpravu u opštinama i gradovima.

Preliminarni rezultati projekta „LEI“ (Local eGovernance Index) predstavljeni su na sastanku Saveza za eUpravu. U pitanju je projekat čiji je krajnji cilj sagledavanje napretka opština i gradova u Srbiji  u razvoju elektronske uprave.

U okviru projekta LEI sprovedeno je istraživanje u 140 lokalnih samouprava i gradskih opština  i prikupljeni su podaci za uspostavljanje lokalnog indeksa eUprave (Local eGovernance Index-LEI). Njime će se meriti napredak opština i gradova u razvoju elektronske uprave.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, a prvi rezultati za pojedinačne opštine, gradove i gradske opštine očekuju se u toku ovog meseca.

Plan razvoja eUprave

U prethodnom periodu sprovedeno je 10 obuka iz informacione bezbednosti za 35 sistem-administratora iz lokalnih samouprava, u saradnji sa Nacionalnim CERT-om Republike Srbije RATEL-om. Organizovana je završna obuka za elektronsko fakturisanje za javni sektor, u saradnji sa Ministarstvom finansija, na kojoj je učestvovalo više od 150 polaznika iz državnih preduzeća, javnih ustanova i jedinica lokalnih samouprava.

Akcioni plan za Program razvoja eUprave za period od 2023. do 2025. je ključni dokument u oblasti eUprave i ePoslovanja, koji treba da bude, uz novi Program razvoja eUprave, usvojen do kraja ove godine.

U okviru Programa ističu se četiri cilja:

  • Razvoj infrastrukture u elektronskoj upravi i obezbeđivanje interoperabilnosti,
  • Unapređenje pravne sigurnosti u korišćenju elektronske uprave,
  • Povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa
  • Otvaranje podataka u javnoj upravi

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime