Domaći privrednici u nedelji „Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi u Dubaiju

0
PKS info centar
Foto: PKS

Više od 270 privrednika iz oko 140 srpskih kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije učestovaće do 20. februara na Osmoj tematskoj nedelji „Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi „Expo 2020 Dubai“ u organizaciji Privredne komore Srbije.

– Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu, poručio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Organizovan poseban biznis program za domaće privrednike

Kako je najavljeno, povodom obeležavanja Dana državnosti, 15. februara, Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom, vladom, Paviljonom Srbije i Expo timom, organizovala je i poseban biznis program na nekoliko lokacija Expo-a, koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja.

Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Velike mogućnosti pred srpskih proizvođačima

– Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA – Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima. Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu, ukazao je Bogunović.

Prema njegovim rečima, Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani PIK Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe, Apple Worlda, kao i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji “Poljoprivreda i prehrana”, od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor,  Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir grup, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Investiciona konferencija Serbia Country Business Briefing biće usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood, sajam prehrambene industrije koji se u ovom periodu održava u Dubaiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime