DOBRA ORGANIZACIJA PATRONAŽNIH SLUŽBI

0
patronazne-sluzbe
Osim što najčešće pomažu porodiljama, zdravstveni radnici patronažnih službi širom zemlje brinu i o deci, adolescentima, obolelima od masovnih nezaraznih bolesti, ali i o staračkom stanovništvu

Patronažna služba u Srbiji spada među najbolje organizovane u regionu, ali i u svetu, ocenio je nedavno UNICEF predstavljajući primere dobre zdravstvene prakse. Osim što najčešće pomažu porodiljama, zdravstveni radnici patronažnih službi širom zemlje brinu i o deci, adolescentima, obolelima od masovnih nezaraznih bolesti, ali i o staračkom stanovništvu.

Dobra organizacija važna je za efikasno i ekonomično korišćenje kompleksnih dijagnostičkih i terapeutskih mogućnosti. Tako i pristup lekara problemu koji pacijent ima mora biti veoma dobro organizovan i sistematičan jer su pacijenti i sami bolje informisani i više zainteresovani za lečenje. S druge strane, lekari su izloženi sve većim zahtevima ne samo od stranepacijenta nego i celog sistema zdravstva za boljom i efikasnijom organizacijom.

Akcije preventivne kontrole

Naše zdravstvene ustanove u organizaciji svojih patronažnih službi su prihvatile i primenjuju ISO standarde koji su važni za proizvodne i uslužne organizacije, a koji se samo na prvi pogled ne odnose na aktivnosti u zdravstvenim institucijama. Kao primere dobre prakse u domaćem zdravstvenom sistemu, časopis „Naše mesto” izdvojio je rad patronažnih službi u domovima zdravlja u Raški, Varvarinu, Bosilegradu i Vranju.

Dom zdravlja u Raški jedan je od primera dobre prakse organizovane u našim domovima zdravlja. NačelnikSlužbe za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva Srboljub Nikić navodi da zaposleni u toj ustanovi veoma često organizuju besplatne kontrole zdravlja građana. Pre svega, kako kaže, prati se zdravstveni kalendar pa se u skladu sa njim određuje i vrsta akcije.

Na Svetski dan dijabetesa u novembru organizovane su akcije kontrole nivoa šećera u krvi. Nikić za „Naše mesto” navodi da se ova akcija organizuje u saradnji sa lokalnim udruženjem za borbu protiv dijabetesa. Akcije preventivne kontrole najčešće se organizuju u centralnom parku po lepom vremenu, dok se tokom hladnijih dana i loših vremenskih prilika bira prostor tamošnjeg doma zdravlja. Građane o terminu i mestu održavanja akcije, kako navodi Nikić, obaveštavaju uglavnom putem lokalnih medija.

Praksa zaposlenih u raškom Domu zdravlja je, dodaje on, da više puta godišnje organizuju i besplatne akcije EKG pregleda, merenja krvnog pritiska, analiza krvi…

Pomoć izbeglicama

Da nas je UNICEF sa velikim razlogom stavio na vrh liste zemalja sa dobrom praksom patronažne službe najslikovitije govori primer Doma zdravlja u Bosilegradu, čiji zaposleni, osim lokalnom stanovništvu, svakodnevno pružaju pomoć i migrantima koji borave u tamošnjem kampu. Lekari i zdravstveni radnici ove ustanove svakodnevno preventivno pregledaju i leče oko 60 osoba koje su izbegle iz ratom zahvaćenih područja u Aziji, kaže za „Naše mesto” direktor Doma zdravlja u Bosilegradu Goran Vasilov.

„Pripremamo se za povećanje broja migranata, kojih će u kampu koji se nalazi veoma blizu Doma zdravlja prema procenama biti oko 200”, dodaje on. „U saradnji sa lokalnom samoupravom, koja sve finansira, u našem domu zdravlja svi pacijenti dobijaju besplatno sve stomatološke usluge”, navodi Vasilov. „Preventivne preglede organizujemo po pitanju masovnih nezaraznih bolesti – dijabetes, dopler krvnih sudova vrata i velikih arterija, merenja krvnog pritiska i do sada smo imali nekoliko takvih ciklusa”, dodaje on.

Vasilov navodi i da Dom zdravlja u Bosilegradu ima saradnju sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu koja im besplatno radi laboratorijske analize krvi. „S obzirom da je naše stanovništvo uglavnom staračko i da smo veoma daleko, od Vranja smo udaljeni 100 kilometara, na ovaj način smo olakšali pacijentima da ne moraju da prelaze veliki put“, kaže Vasilov.

I u Domu zdravlja u Varvarinu prate „kalendar zdravlja” na osnovu koga organizuju akcije za lokalno stanovništvo. Glavna sestra patronažne službe ove zdravstvene ustanove, Sonja Živković, kaže za „Naše mesto” da ta služba svakog petka organizuje akcije kontrole nivoa šećera u krvi za svoje sugrađane.

Takođe, svakog meseca, u s radnji sa lokalnim Crvenim krstom, organizuje akciju „Selu u pohode” u okviru koje obilaze stanovnike mesnih zajednica i udaljenih sela koji nemaju svoje patronažne službe. „Bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu, svima koji dođu radimo kontrolu nivoa šećera u krvi i izmerimo krvni pritisak”, kaže ona i dodaje da tokom ovih akcija obilaze i pregledaju nepokretne meštane. Lokalni Crveni krst tom prilikom, prema njenim rečima, deli pomoć socijalno ugroženim stanovnicima.

Pored redovnih obilazaka trudnica i porodilja, patronažna služba Doma zdravlja u Varvarinu po nalogu lekara obilazi i pacijente obolele od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i malignih tumora. Živkovićeva navodi da se po nalogu lekara rade i kontrole zdravlja osoba sa invaliditetom i starijih od 65 godina.

Patronažna služba ima saradnju i sa Udruženjem penzionera opštine Varvarin, kojima svakog drugog petka u mesecu radi besplatne preglede krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Saradnja sa Crvenim krstom i Vojskom Srbije

U dobroj organizaciji i aktivnostima patronažne službe ne zaostaje ni Dom zdravlja u Vranju. Načelnik polivalentne patronažne službe Dragan Pešić kaže da su lekari i zdravstveni radnici u oktobru na Dan starih, u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom, organizovali akciju podele pomoći starim licima. U okviru nje lekari su merili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, dok su humanitarci starijim Vranjancima i stanovnicima okolnih sela delili odeću, obuću i pomoć u hrani. „Patronažna služba u Vranju aktivna je po pitanju obolelih od masovnih nezaraznih bolesti – hipertenzije, dijabetesa i malignih tumora”, kaže Pešić za naš list. „Redovno obilazimo porodilje, a sve sugrađanke starije od 45 godina na preventivnim pregledima podsećamo da treba da urade mamografiju”, dodaje on.

Polivalentna patronažna služba u Vranju poznata je i po organizovanju brojnih edukativnih radionica i kampanja, u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom. „Pre svega, edukovali smo osnovnoškolsku omladinu o štetnosti duvana, a onda smo uradili i kampanju protiv pušenja”, kaže Pešić. On za „Naše mesto” dodaje da organizuju i vršnjačke edukacije u okviru kojih mladi pričaju svojim vršnjacima o određenim zdravstvenim problemima.

Polivalentna patronažna služba u Vranju, prema rečima Pešića, na terenu ima odličnu saradnju sa Vojskom Srbije. „Na preglede staračkih domaćinstava u udaljenim selima dolaze i ljudi koji pešače više sati od svojih osamljenih kuća. Tim ljudima nema ko da donese lekove, nema puteva kojima bi ih neko prevezao na pregled, pa oni uglavnom ne uzimaju prepisanu terapiju za hipertenziju, dijabetes ili reumatske bolove”, navodi Pešić.

On dodaje da lekarima, koji ne mogu bez recepata da prepišu medikamente obolelima, u takvim situacijama pomaže Vojska Srbije. „Oni imaju drugačiju zdravstvenu praksu, pa donesu svoju pokretnu apoteku i onda tako možemo tim ljudima da damo lekove. Oni su stari i teško da će sami doći po terapiju”, navodi Pešić.

Piše: Biljana Živančević

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime