Devet žena glavne na lokalu u Vojvodini

0
https://sr.m.wikipedia.org/

U nedelji za nama završeno je konstituisanje lokalnih vlasti po gradovima i opštinama u Vojvodini, čak 23 lokalne samouprave dobile su nove čelne ljude, a porastao je i broj žena koje upravljaju na lokalu.

Rezultati izbora koji su održani 21. juna u 44 od 45 vojvođanskih samouprava doneli su ubedljiv trijumf liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, koja je odnela pobede u 40 lokalnih samouprava, u tri severnobačke opštine trijumfovao je Savez vojvođanskih Mađara, a u Beočinu Socijalistička partija Srbije, koja je imala jednog odbornika više od naprednjaka i samostalno formirala lokalnu vlast.

Ipak, u pojedinim lokalnim samoupravama za konstituisanje lokalnih vlasti čekao se poslednji trenutak pa je, takoreći u foto-finišu, novo-staro rukovodstvo izabrano u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Žablju i Novom Sadu.

Nakon konstituisanja lokalnih vlasti, u devet gradova i opština izabrani su predsednici mlađi od 37 godina, a isto toliko ima i žena na čelnim funkcijama u lokalnim samoupravama.

U Južnobačkom okrugu, od 11 opština, u čak sedam izabrani su novi predsednici
Srpska napredna stranka osvojila je svih osam vojvođanskih gradova pa su, shodno tome, na mestu gradonačelnika kadrovi te stranke. Ali, čak u šest gradova izabrani su novi gradonačelnici, dok je u Vršcu Dragana Mitrović nastavila mandat, a Miloš Vučević, nakon ponovnog izbora u ponedeljak, uknjižio treći mandat na mestu gradonačelnika Novog Sada.

U Subotici je na mesto dosadašnjeg gradonačelnika Bogdana Labana izabran Stevan Bakić, u Zrenjaninu Čedomir Janjić gradonačelničku fotelju ustupio je Simu Salapuri, dok je Janjić u novom sazivu predsednik Skupštine grada. U Kikindi, umesto Pavla Markova, na čelo grada izabran je Nikola Lukač, a u Somboru, umesto Dušanke Golubović, izabran je Antonio Ratković, koji će biti najmlađi gradonačelnik u Vojvodini s 33 godine, i godinu je mlađi od novog gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, koji je na tom mestu zamenio Sašu Pavlova. Prvi put u od uvođenja višepartijskog sistema Sremska Mitrovica dobila je gradonačelnicu, Svetlanu Milovanović, koja je zamenila Vladimira Sanadera.

SNS je osvojio svih osam vojvođanskih gradova, u šest su izabrani novi gradonačelnici, dok je u Vršcu Dragana Mitrović nastavila mandat, a Miloš Vučević, nakon ponovnog izbora u ponedeljak, uknjižio je treći mandat na mestu gradonačelnika Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime