Delegacija SKGO posetila Mladenovac radi realizacije pomoći romskim naseljima

0
Foto: Pixabay

Delegacija Stalne konferencije gradova i opština, predvođena savetnikom za urbanizam Igorom Miščevićem, posetila je opštinu Mladenovac gde je održan sastanak sa predsednikom Vladanom Glišićem i članicom Veća Suzanom Vasić.

Razgovaralo se o dva veoma značajna projekta čiju će realizaciju pomoći Stalna konferencija gradova i opština i namenjena su građanima romske nacionalne pripadnosti.
Prvi se odnosi na pružanje podrške legalizaciji stambenih jedinica, izradi urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za podstandardna romska naselja, a drugi na izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže u Mesnoj zajednici Senaja.

“Prava grupa aktivnosti koje sprovodimo u opštini Mladenovac vezana je za ozakonjenje porodično stamenih objekata u podstandarnim romskim naseljima. Želja nam je da tamo gde su najveći problemi, a to su imovinsko pravni odnosi, pomognemo na terenu u skladu sa realnim potrebama koje smo konstatovali.

U narednom periodu, kroz otvaranje kancelarije u opštini Mladenovac za podršku u rešavanju imovinsko pravnih pitanja za romsku zajednicu, pokušamo da taj proces maksimalno ubrzamo”, rekao je Miščević.

Izradom projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže u Senaji, a zatim i realizacijom ove investicije, rešiće se dugogodišnji problem stanovnika ove mesne zajednice u kojoj od 405 meštana, ima oko 170 pripadnika romske nacionalnosti.
Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac, podsetio je na dosadašnju uspešnu saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština na realizaciji nekoliko važnih projekata iz domena socijalne zaštite.

“U prethodne četiri godine imali smo kvalitetnu saradnju sa SKGO kroz podršku na projektima, među kojima su radno angažovanje gerontodomaćica, zatim za rad Mobilnog tima za inkuziju Roma. Zahvaljujući članici Veća, Suzani Vasić, i njenoj velikoj posvećenosti uspeli smo da dobijemo i ova dva projekta, veoma značajna za Mladenovac”, rekao je Glišić.

Suzana Vasić, članica Veća, zahvalila se predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština na saradnji i podršci i dodala da će se realizacijom ovih projekata rešiti dugogodišnji problemi vezani za legalizaciju stambenih objekata u podstandarnim romskim naseljima i vodovoda u Senaji.

Nakon sastanka, delegacije Gradske opštine Mladenovac i Stalne konferencije gradova i opština posetili su meštane Senaje i tom prilikom razgovarali o planiranim aktivnostima predviđenim projektom, kao i stanovnike romske nacionalnosti u Mesnoj zajednici Drapšin kojima su podelili Vodič o ozakonjenju objekata.

Ova dva projekta realizuju se u okviru Programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” koji finansira Evropska unija iz sredstava IPA II 2016., a sprovodi Stalna konferencija gradova i oština.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime