BIO4 kampus za unapređenje nauke u Srbiji

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu unaprediće rad Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Ivana Strahinić izjavila je da će BIO4 kampus omogućiti značajne prodore u naučno-istražibačkom radu i brži dolazak do inovacija, prenosi Tanjug.

– Verujemo da će nam izgradnja BIO4 kampusa omogućiti značajnije prodore na polju naučno-istraživačke delatnosti i obrazovanja našeg kadra. Omogućiće nam i da brže dolazimo do inovacija – rekla je Ivana Strahinić.

Ona je naglasila da će osnivanje BIO4 kampusa Institut iskoristiti da se probije na polju otvaranja start-up kompanija i povećanje obima i kvaliteta usluga.

Pomoćnik direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Goran Jovanović rekao je da BIO4 kampus predstavlja kompleks visokoškolskih ustanova, instituta, naučno-tehnoloških ustanova i industrije koji bi trebalo da poveže sve te grane zajedno i da iz toga izađe novi kvalitet.

– Novi kvalitet bi za nauku bio razvoj nauke, za visokoškolske ustanove razvoj programa visokoškolskog obrazovanja, a za industriju bi bilo povezivanje sa inovacijama koje proizilaze iz naučnih programa instituta. Sve to bi doprinelo razvoju bioekonomije u Srbiji – rekao je Jovanović.

Kako je naveo, bioekonomija je karakteristika zemalja koje imaju velik budžet za obrazovanje i nauku, a osnivanje ovakvog kampusa kod nas bi trebalo da podstakne razvoj nove grane vezane za ekonomiju i time doprinese razvoju.

U Beogradu je danas počela izgradnja BIO 4 kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta koji će, kako se najavljuje, omogućiti Beogradu da postane jedan od prepoznatih bioekonomskih centara u Evropi.

Budući stanari BIO 4 kampusa su Biološki, Farmaceutski, Hemijski, Medicinski, Poljoprivredni, Tehničko-metalurški i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Naučno tehnološki park Beograd, kao i devet instituta – za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, „Biosens“ i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime