APR: Promena načina prijave za osnivanje privrednih društava

0
Foto: Printscreen, Youtube/apr

Elektronski servis za registraciju osnivanja privrednog društva, preduzetnika i ponuđača nije dostupan od 12. maja zbog uspostavljanja novih servisa na portalu Agencije za privredne registre.

Kada će servisi ponovo biti dostupni, APR će blagovremeno obavestiti korisnike, prenosi zvanični sajt APR-a.

Na svom portalu, Agencija će pokrenuti novu elektronsku uslugu za registraciju osnivanja privrednih društava, koja će omogućiti podnošenje prijava putem posebnih aplikacija. Podnošenje prijava za osnivanje privrednih društava u elektronskoj formi, od 17. maja 2023. godine, biće isključivi način podnošenja prijava za sledeća privredna društva:

– društvo s ograničenom odgovornošću (DOO),

– ortačko društvo (OD),

– akcionarsko društvo (AD)

– komanditno društvo (KD)

Za navedena društva, elektronska registracija osnivanja biće obavezan način podnošenja prijave, u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre. Na osnovu navedenog propisa, APR će primati prijave za registraciju osnivanja ovih društava isključivo u elektronskoj formi, a odbacivati prijave koje budu podnete u papirnoj formi, počevši od 17. maja.

Obavezna elektronska registracija ne odnosi na osnivanje preduzetnika, zadruge, zadružnog saveza, javnog preduzeća, predstavništva ili ogranka stranog privrednog društva, tako da će podnosioci prijava za osnivanje ovih pravnih formi imati mogućnost izbora između dva načina podnošenja prijave- u papirnoj ili elektronskoj formi.

Ova novina se ne odnosi na već registrovane privredne subjekte, već samo na privredna društva koja se osnivaju počevši od 17. maja 2023. godine.

Podsećamo, APR je ranije ove godine saopštio da u Srbiji pet pravnih lica ima status socijalnog preduzetništva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime