AP Vojvodina i Pokrajina Štajerska intenziviraju saradnju

0
pokrajina štajerska
Foto: AP Vojvodina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar za kulturu, Evropu, sport i ljudske resurse u Vladi Štajerske Kristofer Dreksler potpisali su danas Zajedničku izjavu o saradnji AP Vojvodine i te austrijske pokrajine u oblastima privrede, obrazovanja, zaštite životne sredine, kulture i sporta.

– Želimo da obnovimo i osnažimo naše partnerstvo, i očekujem da će nakon ovog dokumenta naša saradnja biti merljiva konkretnim projektima koje ćemo realizovati u narednom periodu. Informisan sam da je Vojvodina jedan od prioriteta za Pokrajinu Štajersku u okviru njihove politike za ovaj deo Balkana i mi u tome vidimo šansu za povezivanje u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da stvorimo nove okvire i nove kontakte da bismo unapredili odnose, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, dogovoreni su sastanci i razgovori u cilju podsticanja investitora iz Štajerske za dolazak u Vojvodinu, a biće potpisan i Sporazum o saradnji dveju privrednih komora.

Prioritet IT sektor

Kako je istaknuto, prioritet je, između ostalog, saradnja razvojnih instituta, posebno u IT sektoru, projekti u oblastima zaštite životne sredine i kulture, kao i povezivanje mladih.

– Ljudi žele posao, viši standard i razvoj i naša obaveza je da radimo na tome. Želimo da uložimo napore kako bismo zajedno gradili bolju budućnost za naše građane, ocenio je predsednik Mirović.

Ministar za kulturu, Evropu, sport i ljudske resurse u Vladi Štajerske Kristofer Dreksler izjavio je da će ta pokrajina Vojvodini posvetiti posebnu pažnju.

– Važno nam je da realizujemo konkretne projekte i cilj nam je interregionalna saradnja, a Pokrajina Vojvodina se nalazi u našoj strategiji kao partner, naveo je Dreksler.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i ministarka za privredu, turizam, region, nauku i istraživanje u Vladi Štajerske Barbara Ajbinger Midl.

U višednevnoj poseti AP Vojvodini su i predsednica Parlamenta Štajerske Manuela Kom, predstavnici Privredne komore, Grada Graca, Univerziteta u Gracu i kulturnih institucija.

Sinoć je na Petrovaradinskoj tvrđavi održano „Štajersko veče“ sa predstavnicima AP Vojvodine i Pokrajine Štajerske, na kome su učestvovale privredne i političke delegacije.

Predstavnici Štajerske posetiće i Institut „Biosens“, Privrednu komoru Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Univerzitet u Novom Sadu.

Ovo je prva zvanična poseta delegacije Štajerske nekoj pokrajini nakon pandemije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime