Predsednik Fiskalnog saveta očekuje budžetski deficit od dva posto BDP-a

0
Foto: Fiskalni savet

Govoreći o narednoj fiskalnoj godini predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović ističe da razloga za optimizam ima, ukoliko se bude oprezno planiralo, te da je neophodno ostvariti budžetski deficit od 2% bruto domaćeg proizvoda.

„Ukoliko bi se u toku godine ponovo rasplamsala kriza deficit bi mogao da bude i veći kako bi se na krizu odgovorilo“, ističe Petrović i dodaje da je ministar Mali najavio da će Vlada u dogovoru sa MMF-om ciljati deficit od 3%.

On dodaje da Ministarstvo računa na rast od 6%, te da Fiskalni savet smatra da bi bolji bio oprezniji pristup u kojem bi se računalo na rast od 4% i deficit od 2%, kao i da bi se onda prilagođavanja radila u toku godine.

„Moram da kažem da i deficit od 3% predstavlja umeren deficit koji može da održi fiskalnu ravnotežu, a jedina neizvesnost je koliki će biti privredni rast“, ističe Petrović i dodaje da će javni dug ostati na visokom nivou čak i ukoliko privredni rast bude niži.

Takođe bih video optimizam za narednu godinu ukoliko bi se u budžetu našla značajna sredstva za produktivne državne investicije, kao i za zaštitu životne sredine.

„Naravno da je velika neizvesnost ukoliko ponovo bukne svetska kriza, a tada ćemo morati ponovo da intervenišemo i podignemo javni dug i deficit“, zaključuje predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime