Vlada usvojila novi rebalans budžeta za 2020. godinu

0
Zgrada Vlade Srbije
Foto: commons.wikimedia.org/Matija

Vlada Srbije usvojila je na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Navedenim predlogom zakona odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV2. Sredstva su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećani su transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

Rebalansom budžeta su takođe opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju auto-puteva u Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

– Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa -1,8% na -1,0%, što će predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu. U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio približno pet odsto – navodi se na sajtu Vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime