Zrenjanin: Izdvajanja za energetsku efikasnost

0
Fotografija preuzeta sa sajta zrenjanin.rs

Grad Zrenjanin je za energetsku efikasnost i smanjenje emisije ugljen-dioksida u prethodnom periodu izdvojio 46,8 miliona dinara.  

Grad je u isplatio subvencije u pomenutom iznosu, a zamenjeno je 5.000 kvadratnih metara stolarije i instalirano 157 novih kotlova na gas u domaćinstvima, prenosi zvanični sajt Grada Zrenjanina.

Domaćinstva koja su prešla na kotlove na gas emituju 20 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na period kada su koristili kotlove na čvrsto gorivo. Takođe, izvođeni su radovi na postavljanju termičke izolacije zidova i krovova, ugrađivani su kotlovi na biomasu i postavljane nove cevne mreže i radijatora, toplotnih pumpi,  solarnih kolektora za pripremu tople potrošne vode.

Za postavljanje energetski štedljive rasvete izdvojeno je 7,5 miliona dinara. Tokom 2021. godine u prostorima Kulturnog centra Zrenjanina izvršena je zamena dosadašnjih svetiljki štedljivom. Celokupna vrednost investicije iznosi 3,6 miliona dinara,arRadove su finansirali Pokrajinska vlada, Grad Zrenjanin  i Kompanija “Persu”.

Kroz projekte ”Zajednici zajedno” izdvojeno je 11,5 miliona dinara za zamenu stolarije, rasvete, kotlova i druge opreme u Narodnom Muzeju Zrenjanin, tri osnovne škole i jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Za sprovođenje mera energetske efikasnosti na objektima škola realizovani su projekti ukupne vrednosti: 51.677.930dinara, te su u šesnaest školskih objekata zamenjeni su kotlovi, stolarija, rasveta je zamenjena štedljivom, a izvršeni su i radovi na obnovi fasade.

Podsećamo, u Zrenjaninu je nastavljena sadnja drveća u Karađorđevom parku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime