Uvođenje telemedicine za veću efikasnost zdravstvenog sistema

0
telemedicina

U okviru zdravstvenog sistema Srbije pokrenuti su pilot- projekti za proveru potencijala telemedicine za unapređenje lečenja pacijenata.

Od najvećeg interesa je uvođenje  elektronskih i telefonskih konsultacija između
građana, izabranih lekara i lekara specijalista, i pokrenuto je nekoliko pilot- projekata sa idejom da se unaprede lečenje pacijenata i sveukupna zdravstvena zaštita i da se efikasnije koriste resursi našeg zdravstvenog sistema, saopštila je Vlada Republike Srbije.

telemedicina ilustracija
Foto: Ilustracija, Canva

Cilj pilot-projekata jeste da se smanji kretanje građana, odnosno odlazak u domove zdravlja ili druge zdravstvene ustanove, da građanima štede i vreme i novac, a da
lekarima i zdravstvenim radnicima omoguće veću efikasnost u radu i olakšaju organizaciju rada.

Do sada su u okviru našeg zdravstvenog sistema sprovedeni pilot-projekat eDijabetes i pilot-projekat Konsultacije lekara specijalista sa građanima. Od početka ovog meseca započeta je realizacija pilot-projekta Telefonska konsultacija građana sa izabranim lekarima na primarnom nivou.

Projekat će omogućiti zakazivanja telefonskih konsultacija sa izabranim lekarom, pre svega za hronične bolesnike. Time će se smanjiti njihova potreba da posećuju izabranog lekara u domu zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime