Usvojen Predlog zakona o socijalnoj karti

0
Zgrada Vlade Srbije
Foto: commons.wikimedia.org/Matija

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o socijalnoj karti, zakon na koji se čeka godinama i koji je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo  je pozivalo narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže Predlog zakona o socijalnoj karti, budući da je njegov osnovni cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom tog novca.

Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Očekivanja Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da će se za istu količinu novca obezbediti mnogo bolje targetirana socijalna pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime