Udruženje ponuđača Srbije traži da se oglasi na Portalu javnih nabavki ne objavljuju neradnim danima

0
Suđenje
Foto: Pixabay.com

Udruženje ponuđača Srbije obratilo se Kancelariji za javne nabavke inicijativom da izmeni uputstvo o korišćenju novog portala javnih nabavki tako što će izbrisati mogućnost objavljivanja i slanja oglasa neradnim danima i tako što će propisati da se svi oglasi objavljuju na Portalu javnih nabavki na dan kad su poslati na objavljivanje.

Inicijativa je poslata u cilju uspešne primene novog Zakona o javnim nabavkama i unapređenja konkurencije u ovoj oblasti, navode iz ovog udruženja.

Kako prenosi portal „eKapija“ u uputstvu za korišćenje novog portala javnih nabavki u tački 12. koje je javno dostupno na sajtu Kancelarije za javne nabavke navedeno je: „Dan sastavljanja, dan slanja i dan objavljivanja oglasa o javnoj nabavci može biti radni i neradni dan.“

– Imajući u vidu da se oglas smatra objavljenim dan nakon slanja na objavljivanje, ukoliko naručilac oglas pošalje na objavljivanje u petak, isti će biti vidljiv ponuđačima u subotu. Kako su subota i nedelja neradni dani, zainteresovana lica će se upoznati sa pozivom za podnošenje ponuda i konkursnom dokumentacijom tek u ponedeljak. Dakle, u ovom primeru ponuđači gube tri dana za upoznavanje sa dokumentacijom, za pripremu i podnošenje ponuda. Ukoliko naručilac pošalje na objavljivanje oglas 31. decembra, on postaje vidljiv ponuđačima 1. januara koji je neradan dan, kao i 2. januar, privredni subjekti biće upoznati sa dokumentacijom 3. januara, što dalje implicira da će izgubiti gotovo četiri dana za pripremu ponuda – navode iz ovog udruženja.

Ponuđači postavljaju i pitanje da li ovo znači da će lica koja pripremaju ponude morati neprekidno da sede ispred svojih računara i prate portal javnih nabavki i elektronsku poštu?

– Navedenom odredbom Uputstva uveden je na mala vrata veliki problem koji će nastati u praksi, jer rok počinje da se računa od nekog imaginarnog momenta sa kojim ponuđači nisu upoznati, a dodatno je zakomplikovano što početak roka može biti i neradni rad. Osim toga, potpuno je obesmišljena transparentnost postupaka javnih nabavki, koja je novim Zakonom trebalo da bude unapređena, te se osnovano može postaviti pitanje ustavnosti ovakve odredbe Uputstva za korišćenje novog portala javnih nabavki – kažu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime