Treći tretman komaraca u Paraćinu ove godine

0
prskanje komaraca
Foto: Pixabay.com

U Paraćinu je u ponedeljak sprovedena treća ovogodišnja akcija zaprašivanja odraslih formi komaraca. Akcija planirana za dan ranije odložena je zbog jakog vetra koji nije pogodan uslov za njeno sprovođenje.

Zaprašivanje je počelo rano uveče a akcija je završena u kasnim večernjim satima kako na teritoriji grada tako i u svim selima opštine Paraćin ali u blizini jezera Buljanka, rekao je Miloš Tomić koordinator ove akcije.

Zaprašivanje odraslih formi komaraca u Paraćinu izvršeno je sa 9 specijalizovanih vozila sa uređajima ULV IGEBA. Akcija se sprovodi registrovanim preparatima koji nisu štetni po zdravlje ljudi.

– Koristimo Bayer-ov preparat odobren od Svetske zdravstvene organizacije i od našeg ministarstva zdravlja. Insekticid je napravljen tako da za osam sati ima biorazgradivost i nema ga više u prirodi, kaže rukovodilac akcije iz preduzeća EKO-Dez iz Beograda.

Prema opštinskim odlukama uz ovu akciju ove godine sprovedena su tri larvacidna tretmana i jedan iz tretman iz vazduha. Preostalo je još da bude sprovedena akcija zaprašivanja krpelja koja će biti održana krajem septembra.

– Ona podrazumeva akciju na zelenim površinama kao što su školska dvorišta u gardskim i seoskim školskim ustanovama kao i u parkovima i izletištima u našoj opštini, kaže Miloš Tomić.

Biće sprovedena i akcija deratizacije – suzbijanje pacova na teritoriji Paraćina. Ona će biti održana krajem oktobra ili početkom novembra.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime