Surdulica iznad tople vode

0
Hidrocentrala
Foto: Dragan Milošević

Kad govorimo o energetskoj efikasnosti na području surduličke opštine svakako da je najzanimljiviji onaj period kad se gradila Vlasinska hidroelektrana sa svoje četiri centrale.

Sve je zapravo počelo za vreme izgradnje tunela Vrla dva i tri u periodu 1954. do 1956. godine. U tunelima je bilo izuzetno toplo, tako da su radnici onako znojavi morali da često izlaze na osveženje.

To je doprinelo da se pojavi bolest tuberkuloza, ali i prvo saznanje da se ispod tunela nalazi topla voda. Tuneli koji su bili oštećeni sanirani su šezdesetih godina, a potom se sve uredno prijavilo Rudarskom institutu, da bi se na osnovu urađene studije krenulo nakon dužeg vremena, u periodu 1986. do 1990. godine, na ispitivanje terena putem bušotina.

Beogradski Geozavod je ušao u posao sa 90 odsto finansijskih sredstava, dok su Vlasinske hidroelektrane donirale 10 procenata. Radovi su trajali dva meseca na više lokacija. Svoje učešće je uzeo i dr Božidar Jovanović iz Energoprojekta, inače najbolji poznavalac Vlasine i čovek koji je izradio sam projekat na početku radova za akumulaciju Vlasinskog jezera.

Na dubini od 62 metra otkrivena je termalna voda čija temperatura je bila 78 stepeni. Na osnovu svega urađen je elaborat u kojem se otkriva da se naišlo na mogući rased koji predstavlja žicu tople vode koja ide iz bugarskog grada Ćustendil u kome se nalazi termalna banja, zatim ta voda ide do Surdulice i ispod nje sve do Vranjske banje.

Da li ova spoznaja znači da bi se u budućnosti Surdulica sa prigradskim mestima mogla da greje termalnom vodom,  pokazaće dalja ispitivanja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Surdulica u okviru projekta „Energetska efikasnost opštine Surdulica“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime