Šta je zadatak upravnika zgrade? Stanari se neprekidno žale, niko ne zna gde idu pare

0
Obnavljanje fasada na zgradama
Foto: Elizabeta Vojinović Nikolić

Svaka zgrada mora da ima upravnka koga su izabrali stanari, a ako oni ne mogu da se dogovore – grad će im dodeliti jednog.

Razlika je što upravnik zgrade, koga su komšije imenovale, ne mora da polaže test i nema zakonom definisane obaveze, dok oni koje je delegirao grad moraju da budu licencirani.

Ulazna vrata ne rade, protivpožarnih instalacija nema, zgrada nije okrečena, a profesionalni upravnici zgrada samo traže da stanari nešto dodatno plaćaju.

Primer održavanog ulaza zgrade Foto: Printscreen

Ni sami ne znaju gde taj novac ide… Ovo su tvrdnje većine stanovnika Beograda.

Marko Arsenijević, predavač za profesionalne upravnike Privredne komore Srbije, objasnio je da predsednici zgrada, kako su se ranije zvali, nisu želeli da preuzmu na sebe odgovornost prilikom portivpožarne inspekcije i drugih kontrola. „Onda se javila ideja da se pojavimo mi kao zastupnici predsednika stanara“.

U praksi sve izgleda idealno, ali se stanari neprekidno žale Privrednoj komori Srbije, prenosi Prva televizija.

Šta je zadatak upravnika jedne zgrade i koje sve dužnosti imaju?

Od 2016. godine kada je donet Zakon o stanovanju i održavanju zgrada – do danas registrovano je 1150 profesionalnih upravnika zgrade, ali samo je 700 aktivnih, neke od njihovih dužnosti su sledeće: registruje zgradu, otvara račun u banci, popisuje stanare, predlaže skupštini stambene zajednice program održavanja zgrade, obezbeđuje izvršenje radova, hitnih intervencija u primerenom roku, a najkasnije 48 časova od trenutka prijave.

Na papiru to izgleda idealno, ali u praksi se stanari neprekidno žale Privrednoj komori Srbije.

„Mogu vam reći da su se stanari razmahali, raspisali, tako da ima različitih prijava protiv upravnika, ima čak i donetih određenih presuda, opomena, javnih opomena… Najčešće se žale da profesionalni upravnik ne ispunjava obaveze koje su propisane zakonom, dakle imamo slučajeve da imamo dežurstvo od 0 do 24 časa za sve prijave kvarova i buke tako da smo imali slučajeve da određeni nesavesni upravnici nisu ispunili svoje obaveze“

A računi, samo stižu.

Liftovi su u veliki problem u većini stambenih zgada, jer je prosečna starost oko 35 godina     Foto: Printscreen

„Upravnik ne može ništa da fakturiše ili nekog da zove da radi ukoliko nema odluke stambene zajednice tačno navedeno kao malopre što sam reko šta se plaća i koji je iznos. Svaka stambena zajednica ima račun u poslovnoj banci, znači, sve može da se vidi preko izvoda, izvodi se knjiže preko stambene zajednice i upravnik je dužan dva puta godišnje da zgradi da finansijski izveštaj. U tom finansijskom izveštaju decidno stoji šta je sve fakturisano zgradi, rekao je za Prvu televiziju Predsednik udruženja prof. Upravnika Ljubiša Banovački.

Koliko god da ste nezadovoljni radom upravnika vaše zgrade, plaćanje ne možete izbeći. Jedino kao opcija vam ostaje da sazovete skupštinu stanara koje predstavlja najveće telo kako biste rešili problem.

„Obaveza iz odluke koja je doneta većinom obavezuje sve vlasnike, čak i one koji su protiv nje.. i onaj ko je nezadovoljan mora da ispunjava svoje obaveze prema profesionalnom upravniku, ako je to još uvek važeća, legalna i legitimna odluka skupštine stambene zajednice“, dodao je Marko Arsenijević predavač za profesionalne upravnike u PKS.

Jedan profesionalni upravnik je nadležan za održavanje oko 30 zgrada, međutim, paradoksalno je što nemaju nijednu ingerenciju više od bilo kog stanara. Naprotiv, na isti način kao i bilo koji drugi građanin, on rešava probleme: prijavi ih, najčešće telefonom i čeka da se majstor ili ekipa pojave na terenu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime