Sremska Mitrovica: Postavljeni „ekološki“ semafori

0
Fotografija preuzeta sa sajta sremskamitrovica.rs

Postavljanje „ekoloških semafora“ koji sugerišu vozačima da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo, doprineće boljem kvalitetu vazduha a time i boljem zdravlju građana Sremske Mitrovice.

Građani Sremske Mitrovice su u okviru prošlogodišnjeg participativnog budžetiranja izglasali postavljanje ekoloških semafora.

Ekološki semafori su postavljeni na raskrsnici ulica Stari šor i Kralja Petra I koja je najfrekventnija i idealno je mesto za postavljanje ekološke signalizacije, prenosi zvanični sajt Sremske Mitrovice.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić zahvalio je sugrađanima na ekološkoj svesti i dodao da novi semafori ukuzuju vozačima da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo na semaforu.

Postavljanje “ekoloških” semafora  je jedna u nizu mera koje su sprovodene u skladu sa Akcionim planom zaštite kvaliteta vazduha.

Samardžić je podsetio na niz sprovedenih mera i realizovanih akcija koje za cilj imaju smanjenje aerozagađenja. Radi se na gasifikaciji, rekonstrukciji saobraćajnica i raskrsnica, uvođenju autobusa sa EURO6 motorima u sistem javnog prevoza, izgradnji biciklističke staze Mačvanska Mitrovica-Zasavica, izgradnja podvožnjaka,kao i ozelenjavanju javnih površina. Akcije će biti nastavljene do ostvarenja cilja, a to je „Mitrovica – zeleni grad“, grad bez aerozagađenja i otpada.

Pored sprovođenja navedenih mera je bitno i merenje kvaliteta vazduha, koje se obavlja svakodnevno, a nedavno je ispred  Viskoke škole strukovnih studija „Sirmijum“ postavljena i „Pametna klupa“, koja pored brojnih funkcija poseduje i senzore za merenje kvaliteta vazduha.

Podsećamo, u Sremskoj Mitrovici je tokom jeseni održan prvi „Agro-biznis sajam“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime