Srbija postala član EuroHPC JU organizacije za računarstvo visokih performansi

0
računarstvo
Foto: Ilustracija, Pexels

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je naša zemlja postala član evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU), koja okruplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere sa ciljem razvoja eko-sistema super-računarstva u Evropi.

Ova inicijativa osnovana je 2018. godine od strane Evropske komisije i smeštena je u Luksemburgu koja omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu.

Ovo podstiče naučnu izvrsnost Evrope i industrijsku snagu, podržava digitalnu transformaciju njene ekonomije, istovremeno osiguravajući njen tehnološki suverenitet.

Priključivanje Srbije ovako važnoj inicijativi omogućava našoj naučnoj i istraživačkoj zajednici, da pored već postojećih resursa Nacionalne platforme za veštačku inteligencije koja je smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu, koristi i resurse ove organizacije, kao i učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja veštačke inteligencije i super-računarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime