Sombor: Novi softver za optimalnu potrošnju gasa

0
energana

Zahvaljujući novom softveru SCADA, JKP „Energana“ i krajnji korisnici trošiće manje gasa od početka nove grejne sezone.

Javno-komunalno preduzeće “Energana” iz Sombora u okviru projekta “Bolja energija” nabavilo SCADA softverski sistem. Zahvaljujući novom softveru za optimizaciju potrošnje gasa i pratećih elemenata somborska „Energana“, kao i svi njeni korisnici, imaće manju potrošnju energenta.

Direktor JKP „Energana“ Đurađ Milanović najavio je da će novi softver početi sa radom od prvog oktobra, objavljeno je na zvaničnom sajtu Sombora.

– Softver će obezbediti optimizaciju potrošnje gasa, odnosno omogućiće veću energetsku efikasnost, a samim tim će građani imaju korist – objasnio je Milanović.

Prema njegpvim rečima, građani će imati jednako kvalitetno grejanje sa manjom potrošnjom gasa, što će umanjiti i račun za gas.

Direktor projekta „Bolja energija“ Daniel Berg istakao je da očekuje će se dobra saradnja nastaviti i u fazi implementacije projekta.

– Ukoliko uspemo da barem malo smanjimo upotrebu gasa i emisiju štetnih gasova, već smo uradili veliki korak. Ako podstanice budu efikasnije, obezbedićemo bolje grejanje krajnjim korisnicima, što je cilj od samog početka projekta – rekao je Berg.

Bolja energija“ je petogodišnji projekat usmeren na unapređenje energetske efikasnosti na nivou opština i na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, koji finansira i sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime