Softverski nadzor javnih preduzeća od 1. januara 2023. godine

0
nadzor javnih preduzeća
Foto: Ilustracija, Pixabay

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 1. januara 2023. godine sprovodiće se putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede, a u okviru Projekta „Reforma lokalnih javnih finansija II“ (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske.

Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid.

– Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema ministarstvu, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

Kako je istaknuto u saopštenju ministarstva, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Ukazano je da softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid zadovoljan je što je njegova zemlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

– Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske, rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podršku za korisnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim upravama i lokalnim javnim preduzećima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime