Novi Pazar uskoro dobija „Smart City centar“

0
hanover
Foto: Ilustracija, Pixabay

U Novom Pazaru će do kraja godine početi izgradnja Regionalnog inovacionog „Smart City centra“, objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako je istaknuto, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i Grad Novi Pazar obezbedili su 75 miliona dinara za izgradnju i opremanje centra u kojem će se sprovoditi obuke i program za mlade u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji grada.

Centar, površine preko 1.000 kvadrata, biće izgrađen u sklopu Kulturnog centra Novi Pazar.

– Izgradićemo najmoderniji centar u Srbiji, mesto gde će mladi IT, ali i stručnjaci iz svih drugih oblasti moći da razvijaju ideje, radeći izuzetno plaćene poslove u svom gradu. Ideja je zaživela pre oko dve godine i danas, uz podršku gradonačelnika Nihata Biševca i Rasima Ljajića imamo zaokruženu priču. Na korak smo do izgradnje centra, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije SEDA, Samir Kačapor.

Razvoj inovacionog preduzetništva u Novom Pazaru

Menadžer Start-up centra, Šemsudin Plojović  istakao je da će sem podrške start-up timovima biti usmeren na razvoj inovacionog preduzetništva u celini.

– Novi Pazar ima mnogo mladih, pametnih ljudi spremnih da unapređujući svoje potencijale pronalaze put do finansijske nezavisnosti. Start-up centar ima za prethodne dve godine izuzetne rezultate u pogledu stvaranja IT industrije, a sada želimo da idemo korak dalje. Važno je da, kao u ovom slučaju, postoji podrška donosilaca odluka i kada se sve sabere, za rezultat ćemo svi zajedno dobiti najveći i najmoderniji Start-up city centar. Kada na početku dobijete najbolje uslove, trudite se da postižete najbolje rezultate i mi idemo tim putem, rekao je Plojović.

Partner na ovom izuzetno značajnom projektu je Kulturni centar Novi Pazar.

– Za kratko vreme smo radeći timski i predano stekli uslove za realizaciju istorijske ideje. Ozakonjenjem objekta Kulturnog centra stekli su se uslovi za realizaciju novih planova. Kompletna projektno – tehnička dokumentacija za Start-up centar odrađena je zahvaljujući agenciji SEDA. Gradska uprava je za kratko vreme obezbedila dozvolu i sledi raspisivanje javne nabavke. Svedočićemo kako na ovim prostorima, u centru grada, niče pametna zgrada. Kulturni centar će koristiti usluge Inovacionog centra, koji će svakome u ovom gradu moći da ponudi neki interesantan sadržaj, rekao je direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

U okviru Smart City centra kompanijama i građanima će biti dostupna konferencijska sala, multifunkcionalan, tehnički opremljen prostor i prostor za rekreaciju. Svoj kutak u okviru modernog objekta dobiće i Regionalno pozorište Novi Pazar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime