Saradnja USAID sa 12 opština u Srbiji u jačanju lokalnih uprava

0
Foto: MDULS

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je memorandum o saradnji s predstavnicima 12 opština Srbije radi saradnje na jačanju transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne uprave, kao i radi borbe protiv korupcije.

Memorandum su potpisale opštine Varvarin, Čajetina, Krupanj, Priboj, Inđija, Ljubovija, Bela Palanka, Šid, Veliko Gradište, Požega, Sremski Karlovci i Mionica.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Marija Obradović, rekla je na onlajn konferenciji o tome da su SAD, preko USAID-a, prošle godine dale 22 miliona dolara pomoći Srbiji.

Ona je kazala da oblasti na koje je usmeren projekat za odgovornu vlast predstavljaju i ključne oblasti na kojima radi njeno ministarstvo, pre svega kroz novu Strategiju reforme javne uprave 2021-2030. i kroz Program za reformu sistema lokalne samouparve. ;Ciljevi su jačanje kapaciteta lokalne samouprave, prevencija korupcije, jačanje ransparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti.

Ministarka je izjavila da je krajnji cilj podrške Ministarstva da uprava postane moderan servis za gradjane i privredu, a jedan od najvećih izazova je kontinuirana borba protiv korupcije.

„Lokalne samouprave treba maksimalno da iskoriste podršku USAID-a, posebno imajući u vidu njihovu borbu protiv korupcije“, kazala je Obradović.

Dodala je da je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi omogućena veća transparentnost budžeta, jačanja mehanizama učešća javnosti u donošenju lokalnih odluka.

Reforma pokrenuta usavajanjem novog Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o elektronskoj upravi i Zakona o centralnom registru stanovništva omogućiće ; modernizaciju i pojednostavljivanje administrativnih postupaka, ocenila je Obradović.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Milan Marinović, izjavio je da izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja doprinose većoj transparentnosti rada vlasti i uspešnijoj borbi protiv korupcije.

„Ideja koja se tiče lokalnih samouprava je da decentralizujemo rad poverenika, da on dođe do lokalnih samouprava i da se omogući da može da organizuje svoje organizacione jedinice i van Beograda“, istakao je Marinović.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica rekla je da je njen grad medju prvima pokrenuo „proces participativnog budžetiranja“ kao vid učešća gradjana u utvrdjivanju lokalne politike i odlučivanju o trošenju sredstava iz budžeta grada.

„Tokom proteklih godina na ovaj način je u velikoj meri povećana transparetnost rada lokalne samouprave, uz povećano interesovanje javnosti za odredjene pravce razvoja grada“, kazala je Tica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime