RZS: Navodnjavanje povećano za gotovo pet odsto

0
Foto: Ilustracija, Pexels. Karolina Grabowska

Broj poljoprivrednih površina koje su navodnjavane u Srbiji tokom 2022. godine povećane su za 4,6 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Srbiji je tokom 2022. godine utrošeno nešto manje od 100.000 kubnih metara vode, saopšteno je na zvaničnom sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Brojka od 99.355 kubnih metara vode veća je za 7,3 odsto u odnosu na 2021. godinu Najviše vode crpelo se iz vodotokova – 89,8 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i vodovodne mreže.

Najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanje. Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8 odsto površina, kapanjem 8,1 odsto, a površinski se navodnjavalo svega 0,1 odsto površina.

Tokom 2022. godine u Srbiji navodnjavano je 54.639 hektara poljoprivrednih površina, što je za 4,6 odsto više nego u prethodnoj godini. Oranice i bašte (93,4 odsto) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, a potom slede voćnjaci  (5,4 odsto) i ostale poljoprivredne površine ( 1,3 odsto).

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi ili upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Podsećamo, prema podacima RZS-a, u Srbiji je ove godine povećan broj turista i noćenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime