RZS: Blagi rast cena u januaru

1
Foto: Ilustracija, Pexels, Erik Scheel

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u januaru 2023. godine, u odnosu na decembar 2022. godine, u proseku su povećane za 1,4 odsto.

Potrošačke cene u januaru 2023. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 15,8 odsto, prenosi zvanični sajt Republičkog zavoda za statistiku.

U 2022. godini u poređenju sa 2021. godinom potrošačke cene su u proseku povećane za 11,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama – Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,5 odsto), Alkoholna pića i duvan (2,5 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (1,6 odsto), Oprema za stan i tekuće održavanje (1,3 odsto), Rekreacija i kultura (1 odsto), Restorani i hoteli (0,6 odsto), Zdravlje (0,2 odsto) i Komunikacije (0,1 odsto). Pad cena je zabeležen u grupi Transport (-0,6 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Podsećamo, Republički zavod za statistiku nedavno je saopštio da je došlo do pada broja izdatih građevinskih dozvola.

1 KOMENTAR

  1. Nije objavljeno za grupu građevinski materijal – sve je poskupelo. Kupio sam PVC stolariju prošle godine, sada je barem za 10% skuplja, sada ne bih mogao da opremim stan. Ali na redu mi dolaze pločice za toalet, koje su otišle nebu pod oblake

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime