APR: Izmenjeni rokovi i uslovi za dostavljanje finansijskih izveštaja

0
APR rokovi za godišnje izveštaje
Foto: s-knjigovodstvo

Agencija za privredne registre podsetila je da su izmenjeni rokovi i uslovi pod kojima se dostavljaju finansijski izveštaji za 2021. godinu shodno odredbama Zakona o računovodstvu.

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja ističe 31. marta 2022. godine, a ne 28. februara.

– Novim zakonom je ukinuta obaveza dostavljanja podataka za statističke i druge potrebe do 28. februara, dok je rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, zajedno sa obrascem Statističkog izveštaja, pomeren na 31. mart, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da dokumentaciju, uključujući odgovarajuće odluke, više nemaju obavezu da dostavljaju sva pravna lica i preduzetnici. Tu dokumentaciju dostavljaju samo obveznici revizije i to u naknadnom roku – do 30. juna 2022. godine, pri čemu ni oni više nisu dužni da dostavljaju odluku o raspodeli dobiti/pokriću gubitka.

Mikro privredna društva, zadruge i ustanove dužni su da od ove godine uz redovni godišnji finansijski izveštaj dostavljaju Napomene uz taj izveštaj.

Mikro druga pravna lica (političke organizacije, sindikalne organizacije, fondacije i zadužbine, udruženja, sportska udruženja, komore i sl.) i mikro preduzetnici, uz obrasce redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, ne treba da prilažu bilo kakva dokumenta, osim u izuzetnim situacijama, kao što je, npr, u pitanju slučaj kada su neažurni podaci o pravnom licu u evidenciji obveznika, ukoliko je zakonski zastupnik ograničen supotpisom i sl.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime