RGZ: Digitalni izvod iz katastra jedini validan dokaz vlasništva

0
Fotografija preuzeta sa sajta rgz.gov.rs

Povodom aktuelnih prevara sa iznajmljivanjem prostora i zloupotrebe izvoda iz baze katastra, Republički geodetski zavod je podsetio javnost da je list nepokretnosti izbačen iz upotrebe, te da je jedino aktuelan izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti u digitalnom obliku.

Srbija i RGZ su verziju papirnog lista nepokretnosti izbacili iz upotrebe, jer je papir moguće falsifikovati i na taj način zloupotrebljavati, prenosi zvanični sajt RGZ-a.

Danas je digitalni izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti potpuno siguran i zaštićen od bilo kakve vrste zloupotreba, a najvažnije od svega je da je građanima besplatno dostupan putem eKatastra.

Za bilo kakav postupak pred državnim organima građanima nije potreban nikakav dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima, jer su sve državne institucije povezane preko magistrale državnih organa i dužne su da izvrše uvid u bazu katastra nepokretnosti.

Republički geodetski zavod je pozvao građane da aktivno učestvuju u zaštiti svoje imovine, korišćenjem 28 digitalnih servisa RGZ-a, koji su besplatni i lako dostupni.

U saopštenju RGZ-a navodi se da ta institucija garantuje bezbednost i sigurnost vlasništva nad imovinom upisanom u katastar, a digitalni izvodi iz baze podataka katastra onemogućavaju da bilo ko bude žrtva nelegalnih radnji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime