Republički geodetski zavod optužio javne beležnike za nezakonito postupanje

0
Republički geodetski zavod
Foto: rgz.gov.rs

List nepokretnosti kakav izdaju javni beležnici je u potpunoj suprotnosti sa zakonom i predstavlja direktnu krađu našeg proizvoda, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Javni beležnici imaju direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti, ali nemaju pravo da izdaju list nepokretnosti, niti se dokument koji oni „generišu“ iz baze katastra može nazivati „listom nepokretnosti“, upozorio je RGZ u saopštenju.

„U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate. Međutim, ‘list nepokretnosti’ koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu, na čijoj prvoj strani se nalaze obeležja i simboli Ministarstva pravde, a ne RGZ, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda“, upozorio je RGZ koji to smatra direktnom krađom njihovog proizvoda.

U saopštenju RGZ se ocenjuje da javni beležnici na taj način svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju njihovo poverenje u državne organe.

„Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ“, zaključuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime