Remont Rafinerije u Pančevu

0
Fotografija preuzeta sa sajta mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Rafineriju nafte Pančevo, gde su u toku radovi na remontu.

Ministarka Đedović je istakla da je na remontu Rafinerije Pančevo angažovano je više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače, a vrednost radova je oko 95 miliona evra, prenosi zvanični sajt Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, cilj remonta je da proizvodnja i rad rafinerije još pouzdaniji, što znači i veću sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta.  U okviru posete Rafineriji, ministarka je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije, na kojem je glavna tema bila dinamika aktivnosti na remontu.

– Konstatovali smo da postoji određeno kašnjenje, od dva do tri dana, u odnosu na plan i u narednih deset dana zajedno sa NIS-om, intenzivno ćemo nadgledati aktivnosti na remontu kako bi odstupanja ostala minimalna i rafinerija što pre ušla u pun kapacitet – rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ona je dodala da su zalihe nafte i naftnih derivata trenutno na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje.

– NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont. Te rezerve su trenutno oko 50 odsto veće nego što je uobičajeno. Pratimo stanje rezervi koje su u vlasništvu države, kao i komercijalnih rezervi, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti – dodala je ministarka.

Podsećamo, jedan od velikih projekata iz oblasti energetike u Srbiji je i izgradnja vetroparka Kostolac, koji bi trebalo da košta 144 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime