Putem Portala eUprava komunikacija sa bankama na „klik“ zahvaljujući novoj usluzi „Moji podaci za banku“

0
Foto: Pixabay.com

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, guverner  Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović prisustvovali su prezentaciji nove eUsluge ”Moji podaci za banku”.

Zahvaljujući ovoj usluzi koja je dostupna korisnicima Portala eUprave omogućena je komunikacija građana i banaka na „klik“ tj. omogućeno je da građani svoje podatke iz različitih državnih registara proslede banci od koje žele da dobiju ponudu za zaključenje ugovora o bankarskom proizvodu.

Prezentaciji usluge su takođe prisustvovali Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kao i predsednici izvršnih odbora banaka koje su prve učestvovale u projektu , Marija Popović, predsednica Izvršnog odbora Mobi banke, Vladimir Bošković, član izvršnog odbora Sberbanke i Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke.

Usluga „Moji podaci za banku“ nastala je kao nadogradnja usluge Moji podaci koja već postoji na Portalu eUprava i koja omogućava građanima uvid u njihove podatke koji se nalaze u različitim državnim registrima, kao na primer u Centralnom registru stanovništva, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, u registrima PIO fonda, Poreskoj upravi i u drugim državnim evidencijama.

Ona omogućava građanima da koriste svoje podatke u interakciji sa bankama kad apliciraju za bankarske proizvode, tako da ne moraju da odlaze na šaltere ni javne uprave ni banaka.

„Danas pomeramo granice u digitalizaciji našeg društva i omogućavamo građanima da komuniciraju i sa privredom na klik. Usluga „Moji podaci za banku“ je posebna jer je prvi put da je sama elektronska usluga razvijena zajedno sa privredom. Kroz zajednički rad na softverskom rešenju sa strane Kancelarije za IT i eUpravu i banaka, međusobno se učilo, ali su se razmenjivala i iskustva, a sve u cilju da se izađe u susret građanima“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je dodala da se posebno zahvaljuje bankama koje su učestvovale u pilot projektu i pozvala sve druge banke da se priključe i uvedu ovu mogućnost svojim korisnicima.

„ Elektronska usluga „Moji podaci za banku“ upravo predstavlja korak dalje u razvoju eUprave jer je građanima i korisnicima Portala eUprava omogućeno da svoje podatke proslede banci od koje žele da dobiju ponudu za zaključenje ugovora o bankarskom proizvodu. Uslugu mogu da pokrenu eGrađani odnosno oni koji se na Portal eUprava prijave kvalifikovanim elektrosnkim sertifikatom ili putem mobilnog telefona (dvofaktorska autentikacija)“, rekao je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Nakon predstavljanja projekta, Marija Popović, predsednica Izvršnog odbora Mobi Banke zahvalila se Vladi Srbije na partnerstvu i Narodnoj Banci na ključnom doprinosu digitalizaciji bankarskog sektora.

„Ovaj projekat kao prvi projekat saradnje privatnog i javnog sektora u ovom obimu – predstavlja prekretnicu u istoriji digitalizacije u našoj zemlji. Ove prekretnice ne bi bilo da nije ambiciozne i agilne agende digitalizacije po kojoj je naša zemlja u mnogome ispred velikog broja drugih ne samo u Evropi, već i na svetu. Hvala na viziji i odlučnosti predsednici Vlade i njenom timu iz Kabineta i Kancelarije za IT i eUpravu. Posebno hvala i Guverneru, gospođi Tabaković, na svemu što je uradila za stabilnost bankarskog sektora u ovim jako teškim okolnostima. U velikoj oluji koju smo prebrodili, imali smo iskusnog i mudrog kapetana“, zaključila je predsednica Mobi Banke.

Sberbank Srbija se sa velikim zadovoljstvom uključila u projekat „Moji podaci za banku“. Ovakvi projekti ubrzavaju digitalizaciju našeg društva i menjaju korisničko iskustvo. Istovremeno, na ovaj način proizvodi Sberbank Srbija će postati još dostupniji svim građanima.

Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i Udruženja banaka Srbije, svi klijenti već od danas mogu da nam u digitalnoj formi, preko portala eUprava, proslede svoje podatke i dokumentaciju neophodne za odobrenje željenog kredita. To znači da više nije potrebno da različite potvrde, izvode i dokumentaciju donesu fizički u neku od naših ekspozitura, već sve to mogu da urade putem portala eUprava.

Projekat „Moji podaci za banku“ će u mnogome ubrzati i olakšati postupak dobijanja kredita u Sberbank, što je za korisnike bankarskih usluga jedna od najvažnijih stvari. Ovo je samo početak našeg daljeg zajedničkog rada u kreiranju digitalnog identiteta, što će značajno unaprediti poslovanje i kreirati nove digitalne procese.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što se nalazimo među prve tri banke koje su deo ovako značajnog inovativnog programa kao što je „Moji podaci za banku“. Eurobank kontinuirano radi na usavršavanju procesa i proizvoda, uz istovremeno usvajanje inovacija, u skladu sa mogućnostima i prilikama koje digitalizacija donosi. Verujem da će usluga „Moji podaci za banku“ doprineti u pružanju jedinstvenog korisničkog iskustva našim klijentima, i da će pomoći da procese učinimo još bržim i efikasnijim“ – izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime