Predstavljen projekat Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu

0
upravljanje staklenom ambalažom
Foto: Ilustracija, Pexels

U okviru Evropske zelene nedelje koja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine, u Novom Sadu je predstavljen projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji finansira Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa lokalnim samoupravama i privredom.

Na platou Spensa bila su postavljena tzv. bela zvona, koja se inače mogu videti po gradu, a građani su za donesenu staklenu ambalažu dobijali prigodan poklon, kao poziv da nastave sa recikliranjem.

Upravo sa ciljem edukacije na platou Spensa organizovana je promocija takozvanih belih zvona u koja građani mogu da odlažu staklenu ambalažu.

Mira Radenović, članica gradskog veća zadužena za imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost je izjavila da je obezbeđeno 100 kontejnera, od kojih je 50 već postavljeno, u funkciji su 2 meseca, kao i da je reciklirano preko 6 hiljada kilograma stakla.

Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatornu reformu iz NALED-a istakla je značaj reciklaže staklene ambalaže.

– Staklena ambalaža je 100% reciklabilni materijal i u tom smislu u procesu reciklaže ne ostaje nikakav materijal koji se baca. Međutim, ono što je sa staklenom ambalažom problematično, to je da je ona teška i da su troškovi transporta kada se sakupi jako visoki, rekla je ona.

Zorica Bilić, dirktorka kancelarije GIZ ORF ovom prilikom je poručila da je cilj u projektu bio da se procenat sakupljenog stakla podigne za 20%, ali se došlo do cifre oko 50%, čime su prepolovljene količine stakla koje se odlažu na deponijama.

U narednom periodu širom grada biće postavljeno još 50 ovakvih kontejnera, a nadležni najavljuju da će se i akcija separacije i prikupljanja otpada proširiti na PET ambalažu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime