Prijava za državnu pomoć od 28. aprila do 15. maja

0

Prijava za sve koji žele da prime pomoć od “30 plus 30 evra” počeće 28. aprila i trajaće do 15. maja, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali gostujući na TV Prva.

On je dodao da oni koji primaju socijalnu pomoć i penzioneri ne moraju da se prijavljuju, a da se prijavljuju svi ostali punoletni građani koji žele tu pomoć.

– U maju sukcesivno kreće isplata prvih 30 evra i do kraja maja će biti završena. Drugih 30 evra građani će dobiti u novembru – naveo je ministar finansija.

Dodao je da je u planu i pomoć za nezaposlene i da će tu pomoć dobiti svi koji su u četvrtak, kada je usvojena uredba, bili evidentirani na Tržištu rada. Oni će u junu dobiti 60 evra.

Dve pune minimalne zarade, oko 500 evra, dobiće svi samostalni umetnici i dodatnih 500 evra zaposleni u oblasti ugostiteljstva, turizma, tursitički vodiči, rent a kar agencije, rekao je Mali.

Kada je reč o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, ministar je rekao da će svi dobiti pomoć od 100 evra, a da će nezaposleni na KiM dobiti 200 evra. Mali je rekao da građani sa KiM ne moraju da se prijavljuju za pomoć i da će novac dobiti u maju.

Mali je takođe podsetio da je 1.130.000 radnika dobilo 50 odsto minimalne zarade. Imamo još dva puta po 50 odsto minimalne zarade i naveo da će se šest meseci isplaćivati i 600 evra po autobusu za autoprevozike, a da je prva isplata u aprilu.

Od aprila do novembra Srbija će svakog meseca imati neku vrstu pomoći koju uplaćuje ili privredi ili sugrađanima, naglasio je Mali.

Mali je najavio i rebalans budžeta za ovu godinu i objasnio da je glavni razlog za to treći paket pomoći.

– Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, to je skoro šst milijardi evra. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara – naveo je Mali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime