Predloženi kandidati za najviša priznanja Novog Sada

0
sajam preduzetništva
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu za ovu godinu.

Vladika bački dr Irinej Bulović, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Gradska biblioteka predloženi su za Novembarsku povelju za 2020. godinu, odlučeno je na sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Direktora Arhiva Vojvodine dr Nebojšu Kuzmanovića za Oktobarsku nagradu predložili su istoričar i politički analitičar Saša Adamović, istoričar i politički analitičar Ognjen Karanović, istoričar i direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić, predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić i istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.

U inicijativi je između ostalog navedeno da se dr Nebojša Kuzmanović skoro 40 godina bavi kulturom, naukom i duhovnim stvaralaštvom, i da je za to vreme dao veliki doprinos našoj kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, posebno kroz oblasti izdavaštva i promovisanja arhivske delatnosti, te afirmisanja svesti o značaju dokumenata, ali i drugim oblastima kulturnog stvaralaštva.

Volontere i volonterke Novog Sada za visoko gradsko priznanje predložio je Omladinski savez Udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope OPENS“, uz podršku Novosadskog omladinskog foruma, kojem pripada 60 organizacija.

U inicijativi je navedeno da su volonteri i volonterke Novog Sada zaslužili priznanje za ostvarenja koja čine i koja će biti ostvarivana na teritoriji grada u domenu razvoja lokalne zajednice, mladih, kulture, sporta, zdravlja i socijalne zaštite, ekologije, solidarnog i humanitarnog rada.

Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine za Oktobarsku nagradu predložio je prof. dr Aleksandar Milovančev za ostvarene rezultate u dugogodišnjem radu u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite, a u obrazloženju je još navedeno da su zaposleni u klinici, suočeni sa epidemijom kovida 19, bili stožer u lečenju svih obolelih od ove infekcije, podnevši najveći teret epidemije.

Vladiku bačkog dr Irineja Bulovića za Novembarsku povelju je predložio Istorijski arhiv Grada Novog Sada.

U inicijativi je između ostalog navedeno da je vladika bački dr Irinej Bulović dao veliki doprinos na obnavljanju religijskog života i humaniranoj angažovanosti u Novom Sadu.

Učestvovao je na mnogim domaćim i međunarodnim bogoslovskim i naučnim skupovima i konferencijama, pokretač je i nosioc brojnih humanitarnih akcija i organizacija koje su u teškim vremenima nesebično pužala pomoć onim licima kojima je to bilo najnužnije.

Medicinski fakultet Univerzitet u Novom Sadu za visoko gradsko priznanje predložio je Studentski parlament Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a u obrazloženju je navedeno da je Medicinski fakultet postigao izuzetne rezultate angažmanom svojih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja u borbi protiv aktuelne pandemije kovida 19.

Gradsku biblioteku za Novembarsku povelju predložio je upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, a u inicijativi je između ostalog navedeno da je u svojoj istoriji i dugom trajanju. Gradska biblioteka nastojala da ostavri uzvišene ciljeve koje su joj u amanet ostavili njeni velikani, okupljeni oko Srpske čitaonice novosadske, a da su njen rad i ostvareni rezultati, osim dobrog prijema od strane njenih članova, primećeni i od društvene zajednice i strukovnih organizacija.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime